Björn Linde, vd för Ringhals kärnkraftverk, vill få ett besked av regeringen.
Björn Linde, vd för Ringhals kärnkraftverk, vill få ett besked av regeringen. Bild: Annika Karlbom

Ringhals varning– riskerar att inte kunna leverera el

Ringhals AB slår larm att det finns en risk att inte kunna leverera el som förväntat efter 2025. Mellanlagret för använt bränsle är snart fullt. Men beslut om utökning dröjer från regeringen.

ANNONS
|

Björn Linde, vd för Vattenfalls verksamhet vid Forsmark och Ringhals var tydlig i sitt budskap under onsdagen:

– Det ska ses som en uppmaning eller varning. Det löper en risk att vi inte kan köra vidare Ringhals efter 2025 års revisioner. Ansökan om tillstånd att utöka mellanlagret har legat på miljödepartementets bord länge nu. Det behövs ett beslut innan sista augusti, säger han.

Mellanlagret Clab finns i Oskarshamn. Dit forslas utbränt kärnbränsle. I dag är kapaciteten 8 000 ton. Men det räcker inte till. I en ansökan vill Vattenfall att den ska utökas till 11 000 ton.

Redan i februari varnade Vattenfall att regeringen behöver ta ett beslut. Nu slår man larm än en gång.

ANNONS

– Jag måste få lov att skicka bränsle till Clab annars fyller vi våra bränslebassänger. För att ta emot nytt bränsle måste vi göra oss av med gammalt, säger Björn Linde.

Vad händer annars?

– Det kan bli stopp i produktionen för Ringhals. Men jag hoppas inte att det behöver gå så långt, det vore bedrövligt, säger han.

Ringhals meddelade under onsdagen elmarknaden risken att inte kunna leverera el som förväntat.

Förutom Ringhals är återstarten av reaktor 2 i Forsmark 2024 i fara. Vattenfalls signaler har väckt starka reaktioner bland flera politiker.

– Det här har inget med säkerhet att göra, bara med Miljöpartiets avsky för kärnkraft. Så kan vi inte leda ett land, säger liberalernas ledare Nyamko Sabuni till TT och fortsätter:

– Alla expertmyndigheter säger att det är ok, alla kommuner som är involverade säger att det är ok, alla grannländer som kan tänkas påverkas säger ok. Men nu är det bara regeringen som inte vill fatta beslut.

Även Lars Hjälmered (M), ordförande i riksdagens näringsutskott, riktar kritik mot regeringen.

– Det är helt sanslöst det som håller på att hända, vi pratar i praktiken om att all kärnkraft kan komma att stängas om tre år på grund av att statsministern och hans kollegor inte kan fatta beslut, säger han till TT.

ANNONS

Regeringen ska hittills ha sagt att frågan bereds med prioritet men att det inte går att ge någon exakt tidsplan för ett beslut.

ANNONS