Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Ringhals sluter upp med vården och omsorgen för att klara coronakrisen. Bild: Annika Karlbom
Ringhals sluter upp med vården och omsorgen för att klara coronakrisen. Bild: Annika Karlbom

Ringhals hjälper vården i Halland

När vården vädjar efter skyddsmaterial rycker Ringhals ut och hjälper till. De har skänkt material till skyddsvisir till vården i Halland och tillverkar egen handsprit som de gett till omsorgsenheter i Varberg.

I sviterna av covid-19 har sjukhusen i landet drabbats av en akut brist på skyddsmaterial. Ringhals inventerade sina lager och hittade 5 000 ark med overheadfilm som ska användas för att tillverka visir till ansiktsskydd för sjukhuspersonalen, vilket Aftonbladet var först med att rapportera om.

– Reaktionerna har varit positiva och tacksamma och det känns bra att kunna hjälpa till. Vi har också skänkt cirka 60 förpackningar med handsprit till kommunens omsorgsenheter, säger Anna Wallrud, ställföreträdande presschef på Ringhals kärnkraftverk.

Förutom att ha skänkt material tillverkar de även handsprit. Anna Wallrud berättar att de i ett tidigt skede av coronakrisen började tillverka bristvaran för eget bruk, och insåg att även omsorgen kunde ta del av vad de tillverkat.

– Handspriten blev snabbt en bristvara och som en tidig förebyggande åtgärd kom vi på att vi kunde tillverka egen med hjälp av vårt kemiska labb. Ringhals handsprit görs av denaturerad etanol som spädes till 70 procent, glycerol och diskmedel.

Ringhals har sedan 1976 producerat el från kärnkraft i Sverige och står idag för en sjättedel av all elproduktion i landet. Enligt Anna Wallrud träffas Ringhals stab varje dag sedan i mitten av mars för att säkerställa att de klarar krisen.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens och Vattenfalls riktlinjer och rekommendationer och har vidtagit ett flertal åtgärder för att begränsa smittspridning på Ringhals. Vårt fokus just nu är att säkerställa att personalen håller sig friska så att vi kan fortsätta med vårt viktiga uppdrag att leverera el till samhället.