Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Viveka Hedbjörk, chefredaktör på Hallands Nyheter.

Riktig journalistik kostar pengar

I tider när samhällsklimatet hårdnar och diskussionen om vad som är sant och falskt ständigt är på agendan, blir journalistiken viktigare än någonsin. Men journalistik kostar pengar, oavsett hur den publiceras. Därför kommer Hallands Nyheter börja ta betalt också av våra digitala läsare.

Frågor om Plussatsningen? Klicka här!

Via sociala medier kan vem som helst, hur som helst sprida information som varken behöver vara korrekt eller ha en tydlig avsändare. Det är upp till mottagaren att värdera i det väldiga flödet.

Traditionell journalistik är motgiftet i den här utvecklingen. Journalister, äkta sådana på riktiga redaktioner, redovisar alltid varifrån fakta är hämtad. Riktiga journalister blandar inte ihop sina egna åsikter med nyheter och på riktiga redaktioner tar man ansvar för det som publiceras. 

Så har Hallands Nyheter arbetat i alla tider och så tänker vi fortsätta.

Som pluskund kan du läsa om idrottsälskande varbergaren Clas Carlssons dramatiska beslut - att amputera benet.

Traditionell media är sedan flera år tillbaka satt under hård ekonomisk press bland annat för att fler och fler väljer att ta del av våra nyheter digitalt i stället för att betala för en tidningsprenumeration. Det är naturligtvis vårt eget fel att vi lagt ut nyheterna öppet, och ser man i backspegeln är detta ett stort misstag av hela branschen.

För fyra år sedan gjorde Hallands Nyheter ett försök att ta betalt digitalt, men tiden var uppenbart fel, och det försöket avbröts därför sommaren 2015. Sen dess har väldigt mycket förändrats. Fler och fler nyhetskonsumenter förstår att riktig journalistik kostar pengar att producera och är därför beredda att betala för den. Det har bevisats det senaste året med många framgångsrika betalsatsningar i andra mediebolag.

Därför gör HN nu ett omtag och inför från och med i dag texter på vår sajt som enbart kan läsas om man betalar. Dessa artiklar kommer att vara märkta med ett plus-tecken. Andelen plus-markerade texter kommer att bli fler och fler och redan om en vecka kommer huvudparten av texterna som producerats av Hallands Nyheters journalister vara plus-märkta. 

Den som redan är prenumerant på HN har naturligtvis tillgång till allt material, under förutsättning att man registrerat sig.

Vi hoppas att många, som i dag inte vill ta en tidningsprenumeration, men ändå vill hålla sig uppdaterade på vad som händer i Varberg och Falkenberg med omnejd, är beredda att betala för att duktiga, riktiga journalister på HN ska fortsätta granska, undersöka, roa och oroa.

Läs mer om Plussatsningen här!