Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Slut. Tina Berg var orolig för hästarnas säkerhet och stängde ridskolan.

Ridskola fick boende som granne – lade ned

Laholms ridskola kände sig tvungna att lägga ned sin nyinflyttade verksamhet på Vallen efter oro kring flyktingboendet där. Nu kräver ridskolan kommunen på 240 000 kronor.

Laholms ridskola, driven av Tina Berg och Alex Brage, startades i Antorp förra sommaren. Inför våren flyttade ridskolan till Vallens säteri i Våxtorp.

Innan flytten hade vi kontakt med kommunen och ganska mycket med (kommunrådet) Elisabet Babic. Hon rekommenderade Vallens säteri där det fanns tomma stallar, säger Tina Berg.

Ridskolan hyrde in sig på Vallen och flyttade dit hästarna i slutet av november. Strax därpå fick de besked om att det hade öppnats ett boende för ensamkommande i de intilliggande lokalerna.

– Det kom bara in en man och sade att han jobbade på ett boende som just hade öppnat, säger Tina Berg.

Flera händelser därefter gjorde att ridskolan kom att ta beslutet att aldrig öppna verksamheten på Vallen.

 Det har legat fotbollar i hagen, de har sparkat boll mot stallväggen och vi hittade en läskburk i hagen. Aluminiumburkar kan göra stor skada på djur, de kan dö. Ägare till hästar som vi haft på foder ville inte ha kvar hästarna. Och vi har ekonomiskt ansvar för hästar som vi har på foder.

De sade därför upp sig som hyresgäster helt och hållet.

– Vi vil inte ha hästar där det bor 15-åriga pojkar med en problemfylld bakgrund, säger Tina Berg.

Då ridskolan lades ned har företaget hamnat i ekonomiska svårigheter. Tina Berg säger att ridskolan, som skulle ha haft verksamhet för över 60 ungdomar, är på väg mot konkurs.

Och hon håller kommunen som ansvarig.

– Jag har gett dem en faktura på 241 600 kronor, säger Tina Berg.

Ridskolan hade ett annat alternativ än Vallen inför flytten, ett stall i Skottorp.

– På kommunen visste man att boendet skulle starta. Om de hade informerat oss i förväg hade vi kunnat välja var vi ville starta. Då kunde vi varit igång i Skottorp nu, säger Tina Berg.

Frågan kring förhandsinformation komplicerades av att det i kölvattnet av bränder på planerade boenden rådde sekretess kring placeringen.

Ridskolans ersättningskrav har hanterats av kommunchef och kommunjurist, uppger Elisabet Babic (M).

– Saken ligger just nu hos vårt försäkringsbolag Kommunassurans, säger hon och vill inte göra några ytterligare uttalanden om frågan.

– Det jag kan säga är att när jag tipsade om Vallens säteri visste jag inte om att det skulle bli boende där, tillägger Babic.