Restriktionerna släpper – men smittspridningen fortsätter

Antalet nya fall av covid-19 går fortfarande åt fel håll och antalet sjukhusvårdade har ökat. Men vaccinationen har gett effekt och ökningen är inte så dramatisk som vid tidigare toppar.

ANNONS
|

De senaste tre veckorna har antalet nyupptäckta fall av covid-19 legat på samma nivå, drygt 200 per vecka. En markant ökning jämfört med början av sommaren men långt från de rekordnivåer som uppmättes under vintern och våren.

”Att smittan skulle öka var förväntat, men också att det inte skulle bli samma drastiska ökning som förut, i och med att många nu är vaccinerade”, skriver Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

Fler tester och fler sjukhusvårdade

Förra veckan gjordes nästan 10 000 provtagningar vilket är betydligt fler än veckorna tidigare. Därför har regionen nu stärkt upp självprovtagningen och utökat antalet bokningsbara tider. Andelen positiva svar är dock fortsatt låg (2,2 procent).

ANNONS

”Andelen positiva i provtagningen minskar för tredje veckan i rad samtidigt som många provtar sig. Det finns alltså många andra virus i omlopp”, skriver Johanna Wiechel-Steier.

Antalet som behöver vård på sjukhus har också ökat. På onsdagen vårdades sex personer som har eller har haft covid-19 på sjukhus, varav två på Iva. Det är en tydlig ökning från förra veckans uppdatering, majoriteten av de som nu vårdas på sjukhus är ovaccinerade.

Restriktionerna lättas

Även nationellt har det synts en viss ökning av nya fall efter sommaren. Trots det har regeringen beslutat att ta bort flera pandemirestriktioner då en stor del av befolkningen är vaccinerad.

”Vi ser det som ett rimligt och naturligt nästa steg i detta skede utifrån de analyser man gjort av det epidemiologiska läget och den höga vaccinationstäckningen vi nu har i samhället”, skriver Johanna Wiechel-Steier.

Är cirka 85 procent vaccintäckning tillräckligt för att hallänningarna ”i princip kan leva som vanligt efter den 29 september” som det uttrycktes från Folkhälsomyndigheten?

”I förhållande till riket har vi i dagsläget en marginellt högre täckning i Halland, men vi fortsätter vaccinationsinsatsen för att öka den ännu mer. Det finns ingen given ”gräns” för vilken exakt vaccinationstäckning som krävs – men ju högre täckning, desto större skydd för sjukdomen både för individen och samhället.”

ANNONS

LÄS MER:Restriktioner slopas – normal vardag i sikte

Coronaläget i Halland

Uppdaterad den 8 september 2021

Antal fall sedan pandemins start: 41 581

Antal avlidna med covid-19: 322

Medelålder avlidna: 83,1 år

Totalt antal inlagda patienter som har eller har haft covid-19: 6

Varav totalt inlagda på Iva: 2

Totalt antal patienter med pågående covid-1: 1

Varav inlagda på Iva med pågående covid-19: 0

ANNONS