Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Resenärer om nytt allmänt råd – munskydd i kollektivtrafiken

På torsdag, den 7 januari, börjar ett nytt allmänt råd från Folkhälsomyndigheten att gälla – nämligen att resenärer som åker med kollektivtrafiken ska bära munskydd. Veronica Sjöholm åker ofta med tåg från Varberg till arbetsplatsen på Mölndals sjukhus.
– Sverige skulle ha haft krav på munskydd för länge sedan, tycker hon.

Buabon och pendlaren Veronica Sjöholm berättade att det ofta blir trångt på tågen i samband med på- och avstigningar. Dock är det mindre trängsel på Öresundstågen än pendeltågen från Kungsbacka till Göteborg. Enligt pendlaren var det få resenärer under julhelgen men innan jul var det desto mer folk på tågen.

– Jag uppmanar ofta medresenärer att hålla avstånd, sa hon när HN träffade henne på järnvägsstationen i Varberg.

Även Ingalill Koinberg befann sig på stationen för att ta tåget till sin arbetsplats. Hon är specialistsjuksköterska och undervisar på sjuksköterskeprogrammet vid Göteborgs universitet.

– Om munskydd används på fel sätt vilket det vanligtvis gör så fyller det inte nån funktion, att hålla avstånd är effektivare, sa Ingalill Koinberg.

För Göran Carlstein, som stod och väntade på bussen till Veddige, är det helt naturligt att bära munskydd när han vistas bland folk.

– Det är bra om man vill överleva.

Tycker du att rådet kommer försent?

– Ja, men kunskap om viruset har kommit undan för undan.

Hallandstrafiken delar ut munskydd i kundservicebutikerna

Folkhälsomyndighetens rekommendation gäller alla personer från gymnasieåldern och äldre och innebär att resenärer bör använda munskydd i kollektivtrafiken, där man inte kan boka plats, på vardagar mellan klockan 7-9 och 16-18. Alla resenärer har ett personligt ansvar, men myndigheten rekommenderar att företagen tillhandahåller munskydd till resenärer som inte har haft möjlighet att införskaffa egna skydd.

– Vi kommer kostnadsfritt dela ut munskydd till resenärer som har en giltig biljett, sa Yasmine Möllerström Henstam, kommunikationschef på Hallandstrafiken.

Hallandstrafiken har beställt 5 000 skydd som resenärer kan hämta ut på bolagets fem kundservicebutiker i länet.

När finns skydden på plats?

– Förhoppningsvis på torsdag. De är beställda och ska vara levererade då.

Är ni förvånade över Folkhälsomyndighetens nya råd?

– Nej, vi har tänkt länge att det ska komma och är inte förvånade. Vi har tappat 70 procent av våra resenärer och har inte den trängseln ombord. Framför allt har trängsel berott på gymnasieelever, men vi märkte av en markant skillnad när distansundervisningen påbörjades, berättade Yasmine Möllerström Henstam.

Munskydd i kollektivtrafiken från och med den 7 januari:

• Munskydd ska användas i rustningstid på vardagar mellan klockan 7-9 och 16-18. Rådet gäller alla personer från gymnasieåldern och äldre.

• Resenären förväntas behålla sitt munskydd på under hela resan och inte ta av det förrän hen är utomhus. Använda munskydd ska kastas i papperskorgar eller sopbehållare som annat skräp.

• Resenärer som inte har munskydd kommer att få gå ombord på fordonen och kommer inte att avvisas under sin resa. Det är varken förarens eller någon annan personals ansvar att övervaka att rekommendationen följs.

• Frågan om munskydd till personal i kollektivtrafiken är respektive arbetsgivares ansvar.

• Det är viktigt att munskydden bärs på rätt sätt. De ska hela tiden täcka både näsa och mun, sluta tätt kring näsryggen, kinderna och hakan och de ska inte vidröras medan de används.

Källa: Svensk Kollektivtrafik och Folkhälsomyndigheten.