Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Renoveringsboom under pandemin

Under pandemin renoverar vi som aldrig förr – det visar sig både i utbetalda rotavdrag och i handelssiffror. På GS Byggvaror söder om Halmstad har ordrarna strömmat in.
– Vi hade en omsättningsökning på 23 procent under 2020, vilket är extremt mycket jämfört med vanliga år, säger Ola Fransson, vd och delägare.

Renoveringsindex är en sammanvägning av utnyttjade rotavdrag och handelssiffror från Statistiska centralbyrån. Under hela pandemin har indexet stigit i Halland och i Sverige – i december månad med hela 25 procent i vårt län.

I hela Sverige steg renoveringsindex med nästan tio procent under 2020 jämfört med 2019.

– 2020 var vårt bästa, och vårt jobbigaste, år någonsin. Direkt när folk började jobba hemifrån förra våren blev vi nedringda. Ordrarna strömmade in, säger Ola Fransson.

GS Byggvaror riktar sin försäljning mot ”hemmasnickaren”. Alla varor har sålt bra sedan pandemin bröt ut, även om sådant som rör utvändiga projekt har gått allra bäst.

– Vi har sålt mycket virke till altaner, trätrall och marksten och sånt. I början av pandemin var vi oroliga för att det skulle ta tvärstopp med försäljningen, men det blev precis tvärtom, fortsätter Ola.

”Som det ser ut blir det en tuff säsong nu igen, med fortsatt materialbrist hos våra leverantörer.”

Kraftig omsättningsökning

Under mars och april 2020 ökade företagets omsättning med mellan 40 och 45 procent. Sedan stabiliserade det sig något men för helåret handlar det om en omsättningsökning på totalt 23 procent. Normala år brukar ökningen ligga på cirka fem procent.

– I början hade vi svårt att hinna med att serva alla kunder. Plus att material tog slut hos leverantörerna eftersom efterfrågan ökade så snabbt. Då var det lite kaos, men nu har vi vant oss.

Samtidigt säger Ola att även om de hunnit ikapp i nuläget, så kommer det snart en ny vår när många vill snickra på altaner eller dra igång andra projekt.

– Som det ser ut blir det en tuff säsong nu igen, med fortsatt materialbrist hos våra leverantörer. Bristen leder också till stora prisökningar. Samtidigt är vi såklart glada att det går bra för oss.

Om Renoveringsindex

Renoveringsindex är ett index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat rot-avdrag samt Statistiska centralbyråns siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar.

”Ett sorts tröstbeteende”

Enligt Skatteverket köpte hallänningarna rotavdragsberättigade tjänster för minst 173 miljoner kronor under december månad i fjol. En uppskattning baserad på rikssiffror visar att handeln med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar omsatte 183 miljoner i länet under samma period.

Det innebär att den genomsnittlige hallänningen renoverade för 1060 kronor under december. Totalt renoverade genomsnittshallänningen för 10 530 kronor under 2020.

– Jag hör samma sak från alla kollegor i branschen. De har fullt upp nu, i alla fall de som riktar sig mot privatkunder, mot hemmasnickare. Vad gäller de stora projekten, där byggföretag står bakom byggena, har det inte varit någon större skillnad, säger Ola och avslutar:

– Det handlar om att folk har mer tid nu. När man inte kan komma iväg någonstans vill man göra det fint hemma. Det blir som ett sorts tröstbeteende.