Vårvädret slog till med värmerekord i Halland i helgen.
Perfekt glassväder i helgen enligt många. Söndagen var årets hittills varmaste dag i Halland. Bild: Solum

Rekordvärme i helgen – men snart vänder det

I helgen vaknade solen och hallänningarna till efter det relativt kalla vädret i april. Söndagen var årets varmaste dag hittills, men värmen verkar vara kortvarig.

ANNONS
|

Under söndagen uppmätte mätstationen i Ullared 18,9 grader, den högsta temperaturen i Halland hittills i år. Och det märktes, hallänningarna njöt av solen i parker, på balkonger och i strövområden för att bara nämna några exempel.

– Att vi kommer upp i 20 grader i april sker nästan varje år. April har snarare varit lite kallare än normalt, då reagerar man kanske lite extra mycket när temperaturen plötsligt går upp, säger Jon Jörpeland, meteorolog vid SMHI.

Det soliga aprilvärdet ser dock ut att vara kortvarigt. Måndagen kommer vara så gott som en repris av söndagen och även tisdagen ser ut att bli fin, men sedan vänder det.

ANNONS

– Det är i dag och i morgon som vi kan räkna med en temperatur på dryga 15 grader, det är inte omöjligt att vi kommer upp mot 19 grader igen. Det blir lite mer ostadigt till mitten på veckan då ett lågtryck med kall luft passerar. Då kommer temperaturen ligga runt dryga 5 eller möjligtvis 10 grader, säger Jon Jörpeland.

Från och med onsdag är det alltså betydligt lägre temperaturer och en del regnskurar som gäller. Så långt ögat kan nå i SMHI:s prognoser syns ingen ny vändning till det varmare.

Fördelen med väderomslaget är att risken för gräsbränder ser ut att minska.

– Luften är väldigt torr och det gör att det torra fjolårsgräset kan antändas väldigt lätt. Men risken kommer dämpas i mitten av nästa vecka när det blir svalare och mer ostadigt med några skurar.

ANNONS