Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hallands sjukhus Halmstad. Bild: Roger Larsson
Hallands sjukhus Halmstad. Bild: Roger Larsson

Rekordmånga covidpatienter på Hallands sjukhus

Antalet inlagda patienter som får vård för covid-19 på Hallands sjukhus är fler än någonsin förut.

– Läget på sjukhuset är ansträngt. Vi har nu fler patienter som behöver sjukhusvård för covid-19 än vad vi har haft sedan pandemin började, säger Carolina Samuelsson, sjukhuschef.

Under måndagsmorgonen vårdades 36 patienter med covid-19 på Hallands sjukhus i Varberg och Halmstad. Under söndagen var den siffran 38, vilket är det högsta antalet patienter som vårdas på sjukhus i Halland sedan pandemin bröt ut. Förra toppen var vecka 19, i början av maj.

– Jag kan inte se de exakta siffrorna men det ser ut som att det var 32 patienter då, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

Behandlingar får skjutas upp

För att hantera det eskalerande trycket har en del planerade besök, behandlingar och operationer som inte bedöms vara akuta fått skjutas upp.

– Det har vi behövt göra från mitten av förra veckan för att kunna öppna fler vårdplatser. Även en del av våra medarbetare har fått byta schema, arbetsplats och arbetsuppgifter, säger Carolina Samuelsson.

Hur länge kan ni klara detta ansträngda läge?

– Vi måste klara det så länge vi behöver och därför måste vi ligga på en balans så att vi hela tiden har förmåga att ta hand om de som är akut sjuka och de som är mest sjuka. Än så länge kan vi göra det genom att skjuta fram den typ av vård som kan vänta. Men konsekvenserna för medarbetarna och framflyttningen av annan vård blir ju allvarligare och allvarligare ju större smittspridningen är och ju fler som blir sjuka i covid-19.

Inget som förvånar

Att trycket har ökat är inget som förvånar sjukhuschefen.

– I Halland har trenden för smittspridning successivt ökat de föregående fyra veckorna. Sjukhusvårdbehovet uppträder inte direkt när man börjar insjukna och får symptom. De som blir så sjuka att de får behov av en mer avancerad sjukvård har åtminstone varit sjuka i några dagar, säger Carolina Samuelsson och tillägger:

– Lösningen på det här problemet ligger inte enbart hos sjukhuset eller regeringen utan lösningen handlar ju om de beslut som varje enskild individ tar för att göra sitt yttersta för att hålla sig till riktlinjerna, hålla distans och att inte exponera sig för fler individer än man absolut måste.

Under måndagsförmiddagen hade det ännu inte sammanställts exakt var alla patienter som då var inlagda på Hallands sjukhus är hemmahörande men åtminstone 26 av 36 är hallänningar. Tre av patienterna vårdades på intensivvårdsavdelning.