Rekordmånga antagna till högskolan

Rekordmånga har antagits till Högskolan i Halmstad. Men den största ökningen är antalet som står i kö. På sjuksköterskeprogrammet går det tjugo köande på varje studieplats.

ANNONS
|

Svenska universitet och högskolor slår rekord i antagningar – för andra året i rad.

När antagningssiffrorna till höstterminen i går presenterades så kunde Verket för högskoleservice (VHS) konstatera en ökning på 13 procent jämfört med samma tid 2008.

I Halmstad är trenden ännu starkare. Här har högskolan 9250 antagna jämfört med fjolårets 7600. Det är en ökning med drygt 20 procent.

Men mest av allt ökar antalet sökanden som inte kommit in. Antalet som nu står som reserver har ökat med hela 80 procent.

Störst kö är det till sjuksköterskeutbildningen. 42 studieplatser i Halmstad samt ytterligare 41 på högskolans filial i Varberg innebär att man har hela 20 köande till varje enskild plats.

ANNONS

– Sjuksköterskeutbildningen har alltid varit populär, säger Anette Laurell, t f informationsansvarig på högskolan i Halmstad.

Andra populära utbildningar är programmet för biomedicin med inriktning fysisk träning – dit 65 antagits och 177 står i kö – och det socialpsykologiska programmet, där man antagit 80 sökande men har mer än dubbel så många som reserver.

En av orsakerna till ökningen antagna i halmstad är att man har utökat antalet platser.

– Visst, vi har tilldelats 200 fler platser. Men det är inte hela förklaringen. Fler program blir fyllda. Vi har ett betydligt högre söktryck i år, säger Anette Laurell.

ANNONS