Rekordfå underkända bilar i Halland under förra året

Förra året underkändes 20 procent av bilarna vid besiktningar i Hallands län. Det är den lägsta siffran Transportstyrelsen uppmätt.

ANNONS
|

Bäst bilar i Sverige finner man på Gotland, men Halland kommer inte långt efter.

Av de cirka 130 000 personbilsbesiktningar som genomfördes i Hallands län under 2020 var det cirka 26 000 fall där bilen underkändes med krav på efterkontroll. Det är den lägsta andelen underkända bilar som Transportstyrelsen uppmätt.

I ett pressmeddelande skriver Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, att de sett en tydlig trend de senaste 10 åren.

”Vi har under många år sett en nedgång när det gäller andelen underkända bilar. Utvecklingen talar för att bilarna blir allt bättre och därmed också allt mer trafiksäkra”, skriver han.

I nära hälften av alla anmärkningar var orsaken ett ljusrelaterat fel. I Halland fick totalt cirka 8 700 bilar nedslag på halvljusen, vilket även gjorde det till det vanligaste felet. Näst vanligast var defekta positionsljus.

ANNONS

"Jag tycker det är anmärkningsvärt att vi kan se så många anmärkningar på halvljuset. Tillfredsställande ljus är väldigt viktigt ur ett trafiksäkerhetsperspektiv och dessutom något som du enkelt kan lösa själv på de flesta personbilarna”, skriver Mikael Andersson.

Under 2020 godkändes 88 457 bilar vilket är en markant ökning från 2019 då 82 588 bilar godkändes.

De 10 vanligaste anmärkningarna i Halland år 2020

1. Strålkastare halvljus

2. Positionslykta

3. Parkeringsbroms bromsverkan

4. Avgassystem

5. Skyltlykta

6. Spindelled

7. Färdbroms bromskraftfördelning

8. Färdbroms bromsbelägg

9. Däck

10. Färdbroms hjulbroms

ANNONS