Rejäl ökning av bostadsinbrott i Halland

Under juli och augusti ökade bostadsinbrotten markant i Halland. Dessutom har polisen upptäckt att kriminella använder sig av ett nytt tillvägagångssätt.

ANNONS
|

De senaste två veckorna har det gjorts 17 anmälningar om bostadsinbrott i Halland. Tre av inbrotten har skett i Varberg men mest drabbat är Halmstad och Kungsbacka.

– Om vi jämför antalet inbrott med föregående år så kan man säga att det har skett en ganska drastisk ökning den senaste månaden, säger Anders Wiss, lokalpolisområdeschef i Varberg.

Varför inbrotten ökar har Anders Wiss inget rakt svar på men det finns en del tankar om vad som kan ligga bakom, bland annat kan det handla om en konstellation av kriminella som är mer aktiv just nu.

– Hur konstigt det än låter så har även brottslingar semester. Men rätt som det är så startar de upp igen. En annan förklaring kan ju vara att folk har börjat resa nu igen och lämnar sina bostäder obevakade under längre perioder, säger Anders Wiss.

ANNONS

Samtidigt som inbrotten ökar så har polisen sett en annan oroväckande trend de senaste åren. Ett nytt tillvägagångssätt där inbrottet sker när lägenhetsinnehavarna går hemifrån kortare stunder.

– Vår teori är att brottslingarna finns någonstans där man ser möjliga brottsoffer, det skulle kunna vara på ett köpcentrum eller utanför en större matbutik. När en person går in i butiken slår man exempelvis bilens registreringsnummer mot något av alla våra öppna system vi har i Sverige och får på så vis reda på hemadressen. Sedan har man en medhjälpare som går in i bostaden. Den här metoden har vi sett en ökning av de senaste åren, både i Halland och i Region Väst. I Varberg hade vi två sådana inbrott på kort tid i början av augusti. Båda hade varit på Coop och handlat när inbrotten inträffade, säger Anders Wiss.

Enligt polisen finns det ett mönster på vilka personer som de kriminella ligorna riktar in sig på. Dels handlar det om äldre som antas förvara mer kontanter hemma och dels handlar det om småföretagare.

– Vi har sett att människor som har en rörelse, till exempel en affär eller pizzeria, varit drabbade. Den typen av företagare här i Varberg har råkat ut för en del inbrott, säger Anders Wiss.

ANNONS

Vad gör ni för att förebygga sådana här brott?

– Vi ser väldigt allvarligt på inbrott eftersom det är ett mycket integritetskränkande brott. Vi uppmanar grannar att vara uppmärksam på det som inte är normalt. Om det till exempel finns folk eller fordon vid adressen som inte brukar vara där eller om dörrar står öppna när man vet att personerna inte är hemma. Misstänker man att det är ett pågående inbrott ska man alltid larma polisen.

ANNONS