Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Lämnar. Stefan Bengtsson (C) väljer att lämna politiken nästa år

Regionråd lämnar politiken nästa år

Avdankade politiker finns det för många av, tycker regionrådet Stefan Bengtsson (C) som bestämt sig för att avgå 2018. – Jag vill inte hamna i ett läge där jag slutar att brinna för och driva våra frågor, säger han.

42-årige Stefan Bengtsson, uppvuxen i Tönnersjö och Halmstadbo tills han för tolv år sedan flyttade till Skällinge utanför Varberg, har bestämt sig för att lämna politiken. Under måndagen meddelade han att han inte ställer upp för omval nästa mandatperiod.

– Att vara engagerad på det sätt som jag har varit tar mycket tid, kraft och energi och jag har hållit på länge nu. Jag känner att det är dags att göra något annat och släppa fram nya krafter. Om jag ger mig på en mandatperiod till är risken att jag inte orkar vara på tå så mycket som jag skulle vilja, och avdankade politiker finns det redan för många av.

Vad ska du göra i stället?

– Som det är nu känner jag inte för att ha några politiska uppdrag, men man ska aldrig säga aldrig. Det finns massa saker att göra, jag är till exempel inte främmande för att driva egen verksamhet. Det är fortfarande gott om tid att fundera så tids nog faller säkert allt på plats.

Stefan Bengtsson engagerade sig tidigt i politiken. Han blev kommunpolitiker i Halmstad som 20-åring och satt som ledamot i kultur- och fritidsnämnden samt kommunfullmäktige i en mandatperiod innan han växlade över till landstingspolitiken.

– Inför valet 1998 var vi några i ungdomsförbundet som tyckte att det fanns för få ungdomar i landstingspolitiken, så då drev vi en ungdomslista för att få in fler. Det gick bra, vi hade en lista med 15-18 personer i åldrarna 18-30 år, och efter valet fick flera av oss uppdrag i nämner och styrelser, berättar han.

Därefter har uppdragen inom landstings- och regionpolitiken avlöst varandra och sedan 2010 har Stefan Bengtsson dessutom varit Centerpartiets regionråd i Halland.

Om du ser tillbaka, vad är du mest nöjd med?

– Det är flera saker, men att få ha varit med om att förverkliga vårdval Halland och ge invånarna möjlighet att välja sin vårdcentral och att vi verkligen tog tag i bredbandsutbyggnaden så att alla i Halland kommer att erbjudas bredband.

Och vad är du minst nöjd med?

Det som varit väldigt frustrerande de senaste åren är att budgeten inte bär. Vi har gjort alldeles för stora underskott.

Vilken ser du som Region Hallands största framtida utmaning?

– Ekonomin tror jag att man kommer att reda ut, men jag ser två andra stora utmaningar inom hälso- och sjukvården. Att klara tillgängligheten och att ta till sig digitaliseringen så att man möter behoven på andra ställen än på sjukhus och mottagningar, samt att klara av att bemanna vården.

Slutligen, vem blir din efterträdare?

– Det vet jag inte. Jag valde att meddela mitt beslut redan nu för att partiet i lugn och ro ska kunna utse min efterträdare. Jag har ingen aning om vem det kan bli men det finns många som passar bra.