Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Regionens kapacitet för självprovtagning utökas

Det ökade smittläget i Halland har lett till ett ansträngt läge för självprovtagningen. Antalet bokade tider har ökat och nu utökas antalet tider med 30 procent för att möta behovet.

Totalt 2 000 nya provtagningstider per vecka och två nya provtagningsstationer är resultatet av utökningen, som P4 Halland var först att rapportera om.

– Vi har velat ha en utökning ett tag nu när vi har sett att vi har slagit i taket kapacitetsmässigt. Det är först nu som Folkhälsomyndigheten har kunnat möta det via den externa leverantören, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

När smittspridningen började öka igen efter sommaren ökade också trycket successivt på provtagningsstationerna.

– Det var både förkylningar och smitta som ökade under hösten, så vi har successivt fått bygga ut både den egna och den externa kapaciteten. Nu har vi en kapacitet på ungefär 1 800 tester per dag, säger Johanna Wiechel-Steier.

De två nya provtagningsstationerna kommer att ligga i Varberg och Kungsbacka, samtidigt som tre av de befintliga platserna utökas med fler bokningsbara tider. Dessutom kommer provtagningsstationerna att ha öppet på lördagen den 26 december samt lördagen den 2 januari för att möta efterfrågan under jul- och nyårshelgen.

Helgerna innebär dock att provtagningsstationerna har öppet färre dagar än under normala veckor, vilket kan innebära lite väntetid om man vill boka en provtagning.

– Då gäller det att man stanna hemma och försöker få en tid så snart som möjligt. Det kommer fortfarande inte finnas möjlighet att få ”droppa in” på vårdcentral eller sjukhus för provtagning, utan det är fortfarande samma system som gäller.