Regionens budget togs rekordsnabbt i samförstånd

”Det här var det kortaste budgetanförande jag har hållit i mitt liv”. Det konstaterade den garvade regionpolitikern Tommy Rydfeldt (L) vid Region Hallands budgetfullmäktige på onsdagen.

ANNONS
LocationHalmstad||

Skälet till rekordnoteringen är så klart den pågående coronapandemin, som lagt sordin på allt eventuellt politiskt käbbel inom regionen. De politiska blocken var därför rörande överens om att debatten om budgeten som nu skulle tas för 2021 med en ekonomisk plan för 2022 till 2025 skulle präglas av samförstånd.

– Allting är mycket annorlunda, vi är färre ledamöter på fullmäktige (37 istället för 71), vi är i andra lokaler (Tylöhus istället för rådhuset) och vi håller avstånd. Vi ska besluta om ärenden som i vanliga fall hade lett till långa debatter. Men så blir det inte i dag, sade Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande, när hon inledde den allmänpolitiska debatten klockan 9.15.

ANNONS

Psykiatrin sorgebarn

Två timmar senare var ”debatten” över och majoritetens budget klubbad – efter de formella voteringarna om budgetalternativen från S, V och MP respektive SD.

Alliansmajoriteten och S, V och MP var överens om att satsa omkring 25 miljoner kronor på psykiatrin, i synnerhet barn- och ungdomspsykiatrin samt ”en väg in”. Förslag på detta fanns i båda budgetarna.

Men trots samförståndsandan kunde inte oppositionsrådet Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) låta bli att ge ordföranden i psykiatrinämnden, Lars Gustafsson (KD), en känga.

– Psykiatrin är ett sorgebarn. Tillgängligheten till barn- och ungdomspsykiatrin är fortsatt låg. Bara 19 till 31 procent av patienterna får en första bedömning inom 30 dagar. Målet är 70 procent.

Lars Gustafssons försvarade sig med att man kan läsa statistik på olika sätt.

– Ingen patient som bedöms som prio ett behöver vänta mer än 30 dagar.

Maria Losman (MP) saknade åtgärder för att minska koldioxidutsläppen i majoritetsbudgeten och påminde om den klimatkris som är lika pågående som pandemin, men som inte upplevs som lika påtaglig och nära.

Digitalisering

Flera ledamöter framhöll att coronapandemin har skyndat på digitaliseringen inom vården.

– Digitaliseringen har kommit otroligt långt de här månaderna, sade Ann Molander (L) ordförande i driftnämnden ambulans, diagnostik och hälsa.

ANNONS

Webbmottagningar, tidsbokningar via webben, videobesök hos vårdcentraler och frågeformulär på Ipad för automatisk prioritering av patienter på lättakut och drop-in nämndes som exempel.

LÄS MER:Pandemin sätter spår i regionens budget för 2021

ANNONS