Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Regionen varnar: Tufft läge på vårdcentralerna

Hög sjukfrånvaro ställer till det på många håll i samhället för tillfället. Nu varnar Region Halland för att planerade besök och årskontroller på vårdcentralerna kan ställas in med kort varsel.
– Det är ännu värre den här veckan än förra, säger Karin Hesselgard, förvaltningschef Närsjukvården.

Från regionens håll vädjar man om förståelse. Personal på vårdcentralerna är i hög grad sjuka, eller i karantän med sjuka familjemedlemmar just nu. Därför är fler avbokningar och ombokningar än vanligt att vänta. Årskontroller är ett exempel på besök som nedprioriteras.

Varberg och Falkenberg extra drabbade

– Vi ber om förståelse, vi måste prioritera de akuta fallen, tyvärr är det så det ser ut, säger Karin Hesselgard.

Hon säger att det är ett svårt läge överallt, men att Varberg och Falkenberg är extra drabbade just nu.

– Men det ändrar sig fort, så jag kan inte peka ut någon specifik vårdcentral. I Kungsbacka har ingen vårdcentral behövt stänga än, men det är allmänt tufft överallt.

Personal kan behöva flyttas

Det finns ett samarbete mellan vårdcentralerna och man försöker pussla med scheman och ombokningar för att lösa så mycket som möjligt.

– Vi har kontinuitetsplaner och ett samarbete där vi hjälper varandra. Det kan handla om att flytta personal, det är från fall till fall.

Värsta läget någonsin

Däremot är det inte aktuellt att nobba patienter med akuta besvär, även om man kanske ännu inte nått kulmen på smittoutbrottet.

– Det här har ju pågått ett tag, men nu är det på en ny nivå. Det är ännu värre den här veckan än förra. Viruset är oerhört smittsamt, säger Karin Hesselgard.