Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Regionen tvingas tvärbromsa vaccinbokning

Region Halland stänger nu tidsbokningen via nätet för vaccinering. Anledningen är att alltför många smitit före i kön och att prioritetsordningen inte gått att upprätthålla.

Region Halland är i nuläget i färd med att vaccinera klart de personer som tillhör fas ett i prioritetsordningen, det vill säga bland annat hemtjänsttagare och dem som bor tillsammans med hemtjänsttagare. Parallellt med detta har regionen inlett vaccineringen av den första delen av fas två, vilket är de hallänningar som är över 80 år men inte har några vårdinsatser.

Men bokningssystemet har havererat. Bokningen via 1177.se ligger öppen och det finns ingen möjlighet att kontrollera att de personer som bokar sig verkligen är de som har rätt till det.

Regionen tar därför nu det dramatiska beslutet att stänga bokningsmöjligheten över nätet, något som P 4 Halland var först med att rapportera.

– Vi måste göra det för att säkerställa att rätt grupper får tillgång till vaccinet. Nu stänger vi bokningsmöjligheten via hemsidan och går över till bokning via telefon istället. Vi ska också boka om och boka av de som bokat sig fel, säger Region Hallands kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier.

Problemet hänger samman med att regionen har tillgång till ett begränsat antal doser vaccin. Bokningsmöjligheterna tar därför snabbt slut när fel personer bokar in sig.

– De som står på tur för att boka in sig har fått skriftlig information om detta. Det är inte bra att tiderna sedan är slut när de går in på hemsidan för att boka in sig, konstaterar Wiechel-Steier.

Hon hoppas att problemen ska lätta i takt med att regionen får in mer vaccin.

– Vi hoppas att problemet ska vara över inom någon vecka, men det beror på vaccinleveranserna, säger hon.