Region Halland sonderar terrängen efter stora lokaler för att kunna vaccinera den sista gruppen under våren. Det berättar Johanna Wiechel Steier, kommunikationsdirektör på regionen.
Region Halland sonderar terrängen efter stora lokaler för att kunna vaccinera den sista gruppen under våren. Det berättar Johanna Wiechel Steier, kommunikationsdirektör på regionen.

Regionen söker efter stora vaccinationslokaler

Region Halland sonderar just nu terrängen efter vaccinationslokaler. Planen är att ha större ställen dit invånarna kan gå för att vaccinera sig i fas 4.

ANNONS
|

Än så länge är vaccineringen mot covid-19 inne i fas 1. Det vill säga bland annat för de som bor på särskilt boende för äldre eller har hemtjänst.

Men redan nu pågår ett intensivt planeringsarbete för den sista fasen, fas 4, där invånare mellan 18 och 69 år ska vaccineras. Den gruppen är runt 160 000 personer i Halland.

Basen för vaccineringen är vårdcentralerna runt om i Halland. Men det kommer inte räcka till.

Därför arbetar en vaccinationsgrupp på Region Halland med att se över vilka större vaccinationslokaler de kan få fram.

– Vi har inte kommit så långt med det arbetet än. Vi tar emot förslag på lokaler och tittar på vad vi har i vår egen regi, säger Johanna Wiechel Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

ANNONS

Vad är det för typ av lokaler som kan bli aktuella?

– De måste ligga på ställen som är lättillgängliga för invånarna och det ska vara lätt att hålla avstånd. Så klart tittar man väldigt brett, säger hon.

– Det kan vara en lagerlokal, någon församlingsgård som inte används eller idrottshallar. Ledorden är snabbt, tryggt och säkert.

I hur många städer ska det finnas den här typen av lokaler?

– Vi kommer sträva efter en jämlik tillgång för hallänningarna. Man ska inte behöva åka från Laholm till Kungsbacka för att vaccinera sig. Men jag kan inte säga hur många eller hur vi sprider ut det. Vi måste ta reda på vad som är klokast för invånarna.

Hur ska vaccineringen gå till i de här lokalerna?

– Det är ett jättepussel som inte är spikat. Det handlar om logistik, bokningssystem och vilka kompetenser vi behöver ha. Men planeringen måste vara flexibel, allt hänger på leveransen av vaccin.

Hur många kan ni tänka er att vaccinera per dag på de här ställena?

– Jag har hört någon siffra från nationellt håll där man pratade om hundra vaccineringar per arbetande person och dag ungefär. Själva sticket går ju fort men det krävs logistik runt omkring. Man behöver sitta kvar och avvakta 15 minuter efter vaccineringen också.

ANNONS

– Det är inte säkert att det är bäst att vaccinera hela Hallands befolkning under en veckas tid. Vi ser över vad som är en bra takt att vaccinera.

När är det här pusslet på plats?

– Enligt vår nuvarande tidsplan om leveranserna dyker upp ska man starta månadsskiftet mars/april. Den här planeringen behöver vara färdig i god tid. Vi ser inte själva biten att hitta lokaler som något problem, det är mer att alla ska få plats och kunna hålla avstånd, säger Johanna Wiechel Steier.

ANNONS