Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regionen lockar med timlön på 600 kronor

Sjuksköterskor på Hallands sjukhus som kan hoppa in på akuten i sommar erbjuds en kraftigt höjd timlön – 600 kronor. Förhoppningen är att detta ska lösa bristen på personal. Samtidigt kräver Vårdförbundet krafttag.

Almanackan skvallrar om att första sommarmånaden är här, men fortfarande har inte Region Halland lyckats lösa bemanningen på akutmottagningarna i Halmstad och Varberg.

I fredags lämnade Vårdförbundet in en begäran, med hänvisning till arbetsmiljölagen, om att åtgärder måste vidtas. Trots att regionen valt att gå ner i bemanning över sommaren står hundratals sjuksköterskepass på akutmottagningarna obemannade.

– Vi är oroade över arbetsmiljön som våra kolleger har framför sig med alla dessa luckor som finns i nuläget. Detta är en sista utväg för att hitta hållbara lösningar, säger huvudskyddsombudet Åsa Svahn.

Arbetsgivaren är nu skyldig att presentera åtgärder. Om Vårdförbundet inte tycker att dessa är tillräckliga kan det sluta med en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Har ni fått någon reaktion från arbetsgivaren?

– Ja, vi har haft initierande möte och det pågår samtal.

I fredags kom också ett beslut från personaldirektör Cristine Karlsson om att sjuksköterskor som jobbar på Hallands sjukhus, som är villiga att ta olösta pass på akuterna, får en timlön på 600 kronor. En nästan fyrdubblad timlön för en som tjänar 25 000 i månaden.

– Vi kom fram till att vi tyckte att det var det bästa alternativet utifrån att lösa bemanningen på ett så kvalitativt sätt som möjligt. Delar man upp de olösta passen på många blir det inte så stor ansträngning för var och en, säger Cristine Karlsson.

Att beslutet gäller alla sjuksköterskor är dock en sanning med modifikation. Man måste först titta på kvalifikationer och bakgrund och göra en bedömning från fall till fall och personalen får inte gå in under sin semester.

– Man ska kunna gå in och jobba på en gång, säger Cristine Karlsson.

Åsa Svahn tycker inte att lösningen att använda befintlig personal är optimal.

– Det är bra att arbetsgivaren försöker bemanna upp, men det blir med personal som har haft ett tufft år och som redan är ganska trött.

Tror du att erbjudandet löser hela bemanningsproblemet?

– Jag tror att det kommer att täcka en del, det finns alltid personer som inte jobbar heltid och har möjligheten och orken, eller de som tycker att det är värt det. Men det är osäkert om det löser alla luckor, säger Åsa Svahn.