Vid fredagens webbsända invånarinformation medverkade bland andra kommunikationsdirektör Johanna Wiechel Steier, närsjukvårdschef Karin Hesselgard och biträdande smittskyddsläkare Maria Löfgren.
Vid fredagens webbsända invånarinformation medverkade bland andra kommunikationsdirektör Johanna Wiechel Steier, närsjukvårdschef Karin Hesselgard och biträdande smittskyddsläkare Maria Löfgren. Bild: Region Halland

Regionen gav svar om vaccinationsarbetet

Var tjugonde vuxen hallänning har nu fått minst en dos av covidvaccinet och planen är återigen att hinna vaccinera färdigt alla till midsommar. Det framgick när Region Halland på fredagen höll en webbsänd invånarinformation om vaccinationsarbetet.

ANNONS
|

Under den 45 minuter långa webbsändningen gavs en sammanfattning av nuläget, men också en blick framåt. Hallänningarna hade också getts möjlighet att skicka in frågor, som besvarades av biträdande smittskyddsläkare Maria Löfgren och närsjukvårdschefen Karin Hesselgard.

Läs mer: Halland har vaccinerat i kapp

Flera gånger påpekades att Halland har hög kapacitet att vaccinera, men att det är tillgången på vaccin som styr takten. Det innebär i sin tur att Region Hallands tidplan troligen kommer att revideras flera gånger, men att man nu återigen räknar med att ha slutfört vaccinationen till midsommar. Tidigare i veckan hade målsnöret flyttats en bit in i juli.

ANNONS

Läs även: Regionen ger upp målet om att vaccinera klart till halvårsskiftet

– Kapaciteten finns där absolut, men blir leveranserna av vaccinet fördröjda så blir också vår plan fördröjd, förklarade Karin Hesselgard.

Fas 2 inleds i nästa vecka

Till och med i onsdags hade 13 910 hallänningar fått sin först dos vaccin, och 4 644 även sin andra. Nu inleds fas 2, som bland annat inkluderar alla födda 1956 eller tidigare. Först ut är de som är 80 plus, som under nästa vecka får ett brev från Region Halland med instruktioner om hur de bokar sin vaccination. Veckan därpå går motsvarande brev ut till de som är mellan 70 och 79 och vecka 9 kommer turen till 65-69-åringar.

Läs mer: Nya åldersgränser för vaccinering påverkar tidsplanen

– Alla åldersgrupper kommer så småningom att få ett brev när det är dags för dem att bli vaccinerade, berättade Karin Hesselgard.

Maria Löfgren påminde också vikten av att följa den prioritetsordning som Folkhälsomyndigheten bestämt.

– Den bygger på att de som löper störst risk att bli svårt sjuka också ska skyddas först. Eftersom vi har begränsat med vaccin måste vi visa varandra hänsyn och släppa fram dem med störst behov.

Kan inte börja leva som vanligt

Gällande överblivna doser förklarade hon att det finns en rutin som säger att de som vaccinerar ska säkerställa att det finns tillgång på individer som kan hoppa in med kort varsel, men att dessa personer måste ingå i rätt priogrupp.

ANNONS

Läs även: Äldrevårdens chefer fick vaccin före personalen

På frågan om vi kan börja leva som vanligt efter vaccinationen upprepade Maria Löfgren det som tidigare sagts; att vaccinet visserligen skyddar mot svår sjukdom, men att inget vaccin ger 100-procentigt skydd. Det finns alltså en viss risk att man ändå bär på infektionen och kan smitta andra.

– Vi behöver tills vidare fortsätta hålla avstånd, tvätta händerna, stanna hemma vid sjukdom och testa oss om vi får symptom, sammanfattade hon.

ANNONS