Region Halland ska nu snäppa upp sin provtagning av anställda med symtom och öppnar två pandemimottagningar, en i Halmstad och en i Varberg. Den som har svårt att ta sig till en mottagning kan ta testet själv. Då tas provet i svalget istället för i näsan. ”Syftet är att få veta vilka som har covid -19 och vilka som kan återgå i arbete, förklarar Maria Löfgren, regionens smittskyddsläkare.
Region Halland ska nu snäppa upp sin provtagning av anställda med symtom och öppnar två pandemimottagningar, en i Halmstad och en i Varberg. Den som har svårt att ta sig till en mottagning kan ta testet själv. Då tas provet i svalget istället för i näsan. ”Syftet är att få veta vilka som har covid -19 och vilka som kan återgå i arbete, förklarar Maria Löfgren, regionens smittskyddsläkare. Bild: Roger Larsson/Arkiv

Regionen öppnar mottagningar för coronatester

Stora delar av landet har haft svårt att svara upp mot regeringens krav på en mer generös coronatestning, så även Halland. Nu är Region Halland redo att utöka provtagningen av personal. I dag, måndag, öppnar två pandemimottagningar, en i Halmstad och en i Varberg.

ANNONS
|

Den senaste månaden har det tagits runt 740 coronaprover i veckan i Halland, varav ungefär en tredjedel varit prover på vård- och omsorgspersonal och övriga på patienter. Tanken är nu att provtagningen av personal ska snäppas upp rejält.

– Fortfarande handlar det om personer som har symtom och syftet är att få veta vilka som har covid -19 och vilka som kan återgå i arbete, förklarar Maria Löfgren, regionens smittskyddsläkare.

De nya pandemimottagningarna blir spindeln i nätet för provtagningen och bemannas av läkare, provtagningspersonal och läkarsekreterare. Rent organisatoriskt är det närsjukvården som svarar för driften, men i Halmstad placeras mottagningen i paviljongerna bakom sjukhuset och i Varberg på Skansliden.

ANNONS
Pandemimottagning på Skansgatan
Pandemimottagning på Skansgatan Bild: Annika Karlbom

– Vi ser en fördel med att vi erbjuder en gemensam struktur för all personal i Halland, så att vi får en samlad bild och ger samma information kring hur man ska agera på provsvaret, säger Maria Löfgren.

Först ut är vård- och tandvårdspersonal inom Region Halland eller privata verksamheter som finansieras av regionen. Här ska nu alla som har symptom på covid -19 själva kunna boka tid för provtagning på mottagningen. Ett alternativ är att ta provet själv.

– Då tar man ett svalgprov istället för ett näsprov och får tydliga instruktioner för hur man ska gå till väga, säger Maria Löfgren.

Inom ett par veckor ska de halländska kommunerna ges samma möjlighet för sin vård- och omsorgspersonal.

– Det är bara lite praktiskt kring egenprovtagningen som behöver komma på plats. Vi tror det är en stor fördel om det blir enkelt att ta provet och man inte behöver ta sig till Halmstad eller Varberg, säger Maria Löfgren.

Nästa steg blir att erbjuda provtagning till personal inom "övrig samhällsviktig verksamhet". För denna grupp planeras enbart egenprovtagning, med pandemimottagningarna som ansvariga enheter.

– Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har gjort en lång lista över vilka grupper som räknas som samhällsviktiga. Om man hör till en sådan grupp så får man veta det av sin arbetsgivare, säger Maria Löfgren.

ANNONS

Se MSB:s lista över samhällsviktig verksamhet under coronapandemin

Sist på Folkhälsomyndighetens prioriteringslista när det gäller coronatestning står "övriga relevanta delar av samhället”. Denna grupp kommer erbjudas testning i ett senare skede.

Provtagningen av patienter är fortfarande högst prioriterad och kommer att fortsätta som tidigare. När det gäller den ändring som kom i förra veckan, där det sades att även patienter som inte behöver sjukhusvård ska kunna provtas för covid -19, förtydligar Maria Löfgren:

– Man ska inte tolka det som att det bara är att beställa ett prov på sin vårdcentral, utan läkaren på vårdcentralen får i varje enskilt fall göra en bedömning av om provet är viktigt för behandlingen.

Att Halland nu utökar sin provtagning kommer förstås att sätta spår i coronastatistiken.

– Ja, kurvorna över covid 19-fall i Halland kommer att stiga, men inte för att vi fått en ökad smittspridning utan för att vi tar fler prover, konstaterar Maria Löfgren.

ANNONS