Regionanställda får 10 000 extra på junilönen

Regionstyrelsens arbetsutskott beslutade under tisdagsförmiddagen om att alla regionanställda får 10 000 kronor extra med junilönen. En satsning på totalt 130 miljoner kronor.

ANNONS
|

Halland drabbades hårt av pandemin och var den region med högst andel covidsmittade i Sverige under 2021. Något som inneburit en stor belastning för många regionanställda, framförallt inom vården. De 10 000 kronorna är enligt regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson ett sätt för regionen att uppmärksamma det arbete som gjorts under pandemin.

− Vi vill som arbetsgivare uppmärksamma det fantastiska lagarbete som har mäktat med att hantera vår tids största samhällskris och samtidigt upprätthålla hög tillgänglighet och kvalitet i vården. Den förmågan är vår största styrka framåt, säger regionstyrelsens ordförande, Mikaela Waltersson (M) i ett pressmeddelande.

Inför julen 2021 betalades det ut en ersättning på 5000 kronor till cirka 8500 personer som är anställda i regionen. Nu dubblas den ersättningen, vilket innebär en satsning på drygt 130 miljoner kronor. En satsning som även oppositionen ställer sig bakom.

ANNONS

− Det här sker utöver andra insatser kring medarbetarskap. Det finns ett uttalat behov att arbeta med de här frågorna i hela organisationen, säger oppositionsråd Lise-Lotte Bensköld Olsson (S).

Bland regionens fackliga företrädare var dagens beslut ett väldigt välkommet sådant.

− Det är väldigt positivt att arbetsgivaren gör ännu en satsning och uppmärksammar de viktiga insatser som görs ute i verksamheterna, säger Margot Kamruddin, ordförande för Vårdförbundet Halland.

Ersättningen ges till medarbetare och chefer som har varit anställda och i tjänst inom Region Halland och dess helägda bolag under minst tre månader (eller arbetat motsvarande 90 arbetspass) under perioden 1 september 2021–31 maj 2022.

ANNONS