Region Hallands svar på Ivo:s kritik

Region Halland medger att det funnits brister i hanteringen på de äldreboenden i Halland som granskats av Inspektionen för vård och omsorg.

ANNONS
|

Boende på äldreboende eller deras närstående har inte fått information eller gjorts delaktiga i vården. De rutiner som ska följas vid vård i livets slutskede har inte följts och det finns brister i journalföring. Det var kritiken som Ivo riktade mot Region Halland efter att ha granskat fem äldreboenden i Halland som varit särskilt drabbade under pandemin.

Nu har Region Halland lämnat in sitt svar på kritiken och man medger att det har funnits brister i dokumentationen i hur vården har bedrivits och vilka åtgärder som har satts in. Anders Åkvist är chefläkare på Region Halland.

– På äldreboenden är det både kommunen och regionen som är ansvarig vårdgivare. Där kan det ha funnits brister i vem som ska dokumentera vad. Detta kommer vi nu att se över, säger han.

ANNONS

Regionen har inte tillgång till kommunens journaler

Anders Åkvist säger att han kan se olika anledningar till att dokumentationen inte har gjorts på rätt sätt.

– De boenden som har granskats är de som har varit hårdast drabbade under pandemin. Det kan vara så att dokumentationen har brustit för att läget har varit så ansträngt, säger han.

En annan anledning är att regionen och de halländska kommunerna inte delar journalsystem.

– Kommunerna har själva upphandlat de journalsystem som de använder. De systemen är inte anslutna till systemet nationell patientöversikt som vi använder. Det gör att regionens läkare inte kan ta del i de anteckningar som gjorts av den kommunala vården, säger han.

Det som lyfts fram som positivt efter Ivo:s granskning är att Halland är endast en av tre regioner där det inte konstateras några brister i den faktiska vård som de gamla har fått. Inte heller har Ivo kunnat hitta att det skett några generella medicinska bedömningar i Halland, vilket har skett på flera andra ställen i Sverige.

– Det är klart att det känns bra att vården har fungerat och de boende har fått den medicinska bedömning de har rätt till. Sedan behöver vi se över rutiner och utbilda personalen så att dokumentationen sker på rätt sätt, säger Anders Åkvist.

ANNONS

LÄS MER:Fem äldreboenden i Halland ska specialgranskas av IVO

LÄS MER:Här är boendena som coronagranskas

ANNONS