Hallands sjukhus utökar sin kapacitet för att kunna ta emot fler patienter med covid.
Trycket på vården i Halland är högt men man tar fortfarande emot corona-patienter från andra regioner som har det ännu tuffare. ”Det är en form av solidaritet”, säger sjukhuschef Carolina Samuelsson. Bild: Roger Larsson

Region Halland utökar kapaciteten för covid-patienter

Sjukhuset i Halmstad utökar kapaciteten och öppnar upp fler vårdplatser på grund av det ökade trycket på sjukvården. Samtidigt tar regionen också emot corona-patienter från andra regioner som har ett ännu mer ansträngt läge.

ANNONS
LocationHalmstad||

Från och med onsdag kommer det finnas fler sjukhusvårdsplatser på sjukhuset i Halmstad vilket SVT Nyheter Halland var först med att rapportera om. Utökningen handlar om avdelningsvårdplatser för att framförallt ta emot patienter med misstänkt eller konstaterad covid-19. Hur många fler patienter man kommer kunna vårda beror på vilka behov och diagnoser dessa patienter har men sjukhuschef Carolina Samuelsson berättar att det rör sig om en utökning med runt ett tiotal vårdplatser.

– Från och med imorgon eftermiddag kommer vi ha en utökad vårdkapacitet jämfört med vad vi har idag för att på ett tryggare sätt ta hand om det behov som finns, säger hon.

ANNONS

Hur påverkar det resten av verksamheten på sjukhuset?

– För att klara detta behöver en del av våra medarbetare nu byta arbetsplats och arbetsuppgifter vilket innebär att vi tyvärr kan behöva senarelägga en del redan inplanerad vård, exempelvis mottagningsbesök, säger Carolina Samuelsson.

Tar emot patienter från andra regioner

I nuläget tar Hallands sjukhus emot corona-patienter från andra regioner som har större belastning än sjukhusen i Halland. Enligt Carolina Samuelsson har det handlat om enstaka patienter de senaste veckorna.

– Många regioner har betydligt större belastning än Halland. Hälso- och sjukvårdslagen säger att de resurser som finns ska användas till de som behöver det mest. Det är ganska självklart att vi ska använda våra resurser där de gör störst nytta, det är en form av solidaritet, säger hon.

Enligt Carolina Samuelsson kan det bli aktuellt med förändringar även för Hallands sjukhus i Varberg och Kungsbacka för att klara av att säkerställa vårdtillgång till patienterna med störst och mest akuta behov.

– Vi har planer för alla våra tre sjukhus, när och hur vi kan behöva göra ytterligare omställningar beror på behovet, vi är nu i ett läge där vi analyserar och värderar situationen på daglig basis.

LÄS MER:Ingen ljusning i coronaläget – tvärtom

LÄS MER:Fyra nya dödsfall med corona i Halland

ANNONS