Region Halland slutar spara dubbla vaccindoser

Region Halland slutar att spara doser till den andra vaccinrundan. Detta efter att Folkhälsomyndighetens ändrat sina rekommendationer. Det meddelar regionens kommunikationsdirektör i ett mejl till Hallands Nyheter.

ANNONS
|

Region Halland kommer inte längre att spara doser av Pfizer/Biontechs vaccin mot covid-19 till den andra vaccinationsrundan. Det framgår av ett mejl från regionens kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier till Hallands Nyheter på måndagseftermiddagen.

”Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu regionerna att inte spara dos två utan använda det vaccin man får eftersom leveranserna av vaccin verkar stabila. Region Halland följer detta men kommer att ha en viss marginal av sparade doser för att inte hamna i akut brist”, skriver Wiechel-Steier.

För att få ett fullgott vaccinationsskydd av vaccinet från Pfizer/Biontech behöver man vaccineras två gånger inom en begränsad tidsrymd. Region Hallands policy har fram till nu varit att, i enlighet med Folkhälsomyndighetens tidigare rekommendationer, spara undan dos två för att garantera att den andra dosen ska kunna ges inom tre veckor. Men detta kommer nu alltså inte längre vara fallet.

ANNONS

– Anledningen är att man bedömer att leveranserna av vaccinet nu är säkra och att det flödar in enligt plan. Då kan man komma i gång med fler vaccinationer om man inte sparar dos två, utvecklar Charlotte Nilsson Bibin, kommunikationschef på Region Halland.

– Men vi kommer att spara en mindre buffert för att kunna hantera störningar i leveranserna och inte hamna i risksituationer, tillägger hon också.

Även fortsatt gäller att de som vaccineras kommer att få en ny tid för vaccination inom tre veckor från det att den första dosen ges.

ANNONS