Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Region Halland slutar erbjuda bred antikroppstestning från och med den första april Bild: HP-arkiv
Region Halland slutar erbjuda bred antikroppstestning från och med den första april Bild: HP-arkiv

Region Halland slutar erbjuda bred antikroppstestning

Region Halland skriver i ett pressmeddelande att de från och med den 1 april tagit beslut att inte längre erbjuda bred antikroppstestning.

Beslutet innebär att möjlighet för invånare och vård-och omsorgspersonal att själva boka antikroppstestning upphör från torsdagen den 1 april 2021.

I ett pressmeddelande skriver smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo att antikroppstestning har ett begränsat värde.

"Tidigare fyllde det en viktig funktion för att de som varit sjuka under våren 2020 skulle kunna få reda på om de hade haft covid-19 eller inte. Förra våren fanns ju ännu inte PCR-provtagning vid symtom i någon större skala”, skriver hon.

Detta är efter att folkhälsomyndigheten i en ny rekommendation konstaterat att antikroppstestning på individnivå endast har ett begränsat värde och därför ska det endast användas utifrån medicinska behov och för att kartlägga immunitet inom organiserade studier.

Från den första april kommer inte regionerna få någon ersättning från staten för den breda antikroppstestningen.

”Nu när vi sedan länge erbjuder en mycket bred och tillgänglig provtagning när man har symtom så kan alla provta sig och få bekräftat om de har covid-19. Denna provtagning är dessutom avgörande för att begränsa smittspridningen och mycket viktig att använda även vid milda symtom”, fortsätter Maria Ryberg Mo.

För den som har antikroppstest redan inbokat innan beslutet på tider efter den 1 april kommer det genomföras som planerat.