Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Region Halland skärper munskyddskraven

Det allvarliga smittspridningsläget gör att Region Halland nu skärper sina rutiner kring användning av munskydd.

Under onsdagen fattade Region Hallands hälso- och sjukvårdsdirektör beslut om att skärpa munskyddskraven i länets vård och omsorg. Beslutet fattades i samråd med avdelningarna för smittskydd och vårdhygien.

De nya rekommendationerna innebär att munskydd i princip alltid ska användas både av personal och besökare i såväl den regionala som den kommunala vården och omsorgen.

Sedan tidigare säger rekommendationerna att munskydd ska användas i situationer när det inte går att hålla avstånd eller i patientnära arbete. Men nu rekommenderas munskydd så fort man befinner sig i vårdlokalerna, oavsett om det är trångt eller inte.

De nya rekommendationerna säger att:

  • Vård- och omsorgspersonal rekommenderas att använda munskydd då de befinner sig i vård- och omsorgslokaler.
  • Patienter i öppenvård, närsjukvård och dagsjukvård ska bära munskydd vid vistelse i vård- och omsorgslokaler, vilket också inkluderar vistelse i väntrum på enheten.
  • Patienter i slutenvård samt kommunal korttidsvård för äldre ska bära munskydd i situationer då de vistas utanför vårdrummet på vårdenheten samt under transporter mellan vårdenheter.
  • Besökare som måste befinna sig i vård- och omsorgslokaler ska bära munskydd under hela besöket på enheten.

– Munskydd för besökare kommer att tillhandahållas på vårdenheterna, säger Region Hallands kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier.

Beslutet fattas med hänvisning till ”omfattande spridning av covid-19 i samhället”.

Undantagna från de nya rekommendationerna är personer som av något skäl inte kan bära munskydd samt personer som är födda efter 2004.