Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lättvårdsambulanser finns på flera håll i landet och införs i Halland 2021. Bild: Stefan Bennhage
Lättvårdsambulanser finns på flera håll i landet och införs i Halland 2021. Bild: Stefan Bennhage

Region Halland satsar på ambulanssjukvården

Ambulanssjukvården kommer från och med 2021 avlastas med hjälp av två lättvårdsambulanser, ett resultat av ett medarbetarförslag.

Från och med nästa år kommer två nya ambulanser rulla på Hallands vägar. Under gårdagen tog driftnämnden för Ambulanssjukvård, diagnostik och hälsa, beslutet att Region Halland ska ha två lättvårdsambulanser i sin bilflotta. Fordonen är inköpta för att förkorta väntetiden för patienter och frigöra de fullt utrustade ambulanser som behöver åka på mer akuta uppdrag.

— Lättvårdsambulansen används framförallt för att förflytta läkarbedömda patienter mellan vårdenheter vilket också leder till större tidseffektivitet för övriga ambulansresurser, säger ordförande i driftnämnden för ambulans, diagnostik och hälsa, Ann Molander i ett pressmeddelande.

— Jag är mycket glad över att vi kan sjösätta ett medarbetarförslag, säger ambulanssjukvårdens verksamhetschef Kenth Ahlin i samma pressmeddelande.

Fakta: Lättvårdsambulans

Skillnaden mot akutambulanserna är att lättvårdsambulansen bemannas med en person istället för två. Enkelt beskrivet ska lättvårdsambulansen transporter patienter utan livshotande tillstånd, som bedömts av läkare eller sjuksköterska, mellan eller till vårdinrättningar.