Region Halland oroas av hävda restriktioner

Folkhälsomyndighetens beslut om att häva reserestriktionerna inom Sverige tas emot med oro i Region Halland. Farhågorna är att sjukvården ska bli för hårt belastad vid en stor anstormning av turister.

ANNONS
LocationHalland||

Halland är ett av de små län med stor tillströmning av turister som löper störst risk att få problem om smittspridningen tar fart i sommar. Och beslutet från Folkhälsomyndigheten att häva reserestriktionerna tas emot med oro av Region Halland.

”De modeller Folkhälsomyndigheten visat oss innebär en befarad sjuklighet som kan överstiga vad vi har kapacitet att hantera. Vi planerar och bemannar så gott vi kan, men vi är inte säkra på att vi kommer kunna hantera konsekvenserna av ett mycket stort antal besökare i sommar”, skriver Region Halland i ett pressmeddelande på fredagseftermiddagen.

– Ja, vi är oroade. Vi har vanligtvis ett stort antal besökare på sommaren och gör vad vi kan för att möta upp inom hälsa och sjukvård. Vi är också måna om att våra anställda ska kunna ha semester, kommenterar kommunikationsdirektören Johanna Wiechel-Steier.

ANNONS

Innebär beslutet från Folkhälsomyndigheten några omedelbara konsekvenser för bemanningen i sommar?

– Nej, i nuläget står vi fast vid den plan vi har. Men skulle vi få en stor smittspridning så får vi göra det vi kan för att öka kapaciteten, säger Wiechel-Steier.

Nu handlar allt, enligt Wiechel-Steier, om att besökare och bofasta invånare respekterar övriga restriktioner när det gäller att exempelvis undvika trängsel och att stanna hemma vid symptom.

Men är det realistiskt att tro att folk håller sig till restriktionerna om det blir en stor tillströmning av turister?

– Det handlar om både om att folk själva tar ansvar, men också att restauranger och andra inrättningar gör sitt för att restriktionerna ska kunna upprätthålla. Det handlar också om att komma ut med information på rätt sätt, säger Wiechel-Steier.

Är risken att beslutet i sig tolkas som att faran nu är över när det gäller coronaviruset?

– Det är en av flera faktorer som riskerar att tolkas som att faran är över. Vi ser också att omvärlden öppnar upp och att det en tid har talats om platåfaser i smittspridningen.

Har Region Halland motsatt sig beslutet?

– Våra tankar har framförts i olika sammanhang. Men det är också så att vi litar på de bedömningar som Folkhälsomyndigheten gör och försöker att anpassa oss efter dem, säger Wiechel-Steier.

ANNONS

Det pågår också ett intensivt arbete för att få en större provtagningsapparat på plats i Halland.

– Tanken är att vi ska möta upp med en större provtagning när restriktionerna hävs, säger Wiechel-Steier.

Hur kommer vi att se när den organisationen på plats?

– Det är just hur och var detta ska ske som vi arbetar med just nu, säger Wiechel-Steier.

Region Hallands hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström menar att regionens farhågor har framförts till Folkhälsomyndigheten.

– Det vi ser är att vi riskerar att få en situation som vi får väldigt svårt att hantera om om resandet ökar och om den fysiska distanseringen inte upprätthålls på samma sätt som den har gjort. Och det har vi framfört. Men det är ett slags värstascenario och vi hoppas att vi inte hamnar där. Övriga restriktioner kvarstår ju, och det är upp till oss som samhälle att se till att de respekteras, säger han.

I samband med att restriktionerna krävs är tanken alltså också att provtagningen ska utökas kraftigt.

– De direktiv som regeringen har gett är att alla som har symptom ska erbjudas testning. Den organisationen hoppas vi att ha på plats till mitten av månaden. Det kommer sannolikt att handla om självtester som man kommer kunna beställa via 1177, säger Engström.

ANNONS

Engström konstaterar att provtagningsorganisationen kommer att involvera ett stort antal människor.

– Det handlar om att hantera själva testerna, men också att följa upp de fall där det visar sig att en person är smittad. Det kommer att vara mycket arbete kring detta, säger han.

Är det personal som ni har inom Region Halland?

– Det kommer att vara egen personal till en del, men sannolikt också personal från annat håll. Men exakt hur det kommer att se ut arbetar vi med just nu, säger han.

ANNONS