Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Region Halland om de lokala rådens fortsättning

Tre veckor har gått. De utökade restriktionerna i Halland avslutas formellt imorgon.
Blir det förlängning? Är det rimligt med ytterligare restriktioner? Region Halland väntas ge sin syn på saken under en presskonferens i eftermiddag.

Tisdagen den 3 november presenterades de utökade restriktionerna för Halland , i hopp om att begränsa smittspridningen av covid-19. Råden var tänkta att gälla tre veckor framåt, men regionen flaggade redan då för eventuell förlängning av tidsperioden.

Hur det blir med den saken kan få sitt svar idag, då Region Halland kallat till presskonferens.

”Kommunerna i Halland, Länsstyrelsen Halland och Region Halland har tillsammans med Smittskydd Halland tagit fram en gemensam bild av läget som blir vår rekommendation till Folkhälsomyndigheten, inför beslut om råd för Hallands del efter den 24 november”, skriver regionen på sin hemsida.

Presskonferensen börjar klockan 13. Hallands Nyheter kommer här att hålla dig uppdaterad om vad som sägs och vad som gäller.

Detta är råden som gäller som rekommendation i Halland sedan tre veckor tillbaka:

• Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

• Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare.

• Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.

Råden gäller även halländska verksamheter och arbetsplatser:

• Alla verksamheter bör vidta åtgärder så att var och en kan följa de allmänna råden. Sådana åtgärder kan vara att minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna och erbjuda digitala alternativ.

• Arbetsgivare bör vidta åtgärder så att var och en kan följa de allmänna råden. Det kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån och att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten.