Under fredagens webbsändning gav regionen fel information om vaccinationsläget i hemsjukvården.
Under fredagens webbsändning gav regionen fel information om vaccinationsläget i hemsjukvården. Bild: Region Halland

Region Halland gick ut med fel information

Region Halland uppgav att alla med hemsjukvård fått sin första dos med vaccin i hela Halland under en webbsändning i fredags. Men det stämmer inte.

ANNONS
|

”Alla med hemsjukvård har fått dos 1 - i hela Halland”. Så stod det i en presentation som visades vid en webbsändning från Region Halland i fredags.

”Vi vet att alla med hemsjukvård av de som vill ha har fått dos ett av vaccinet i hela Halland. Och vi vet att med den plan som ligger så kommer de med hemsjukvård vara färdigvaccinerade, det vill säga fått sina två doser, under vecka nio i hela Halland” sa Maria Löfgren, regionens biträdande smittskyddsläkare under webbsändningen.

Men det visade sig vara felaktigt. Christine Bringefält var en av dem som såg uttalandet. Hennes mamma, Görel Korsby, har hemsjukvård i Falkenbergs kommun.

ANNONS

— Jag tycker att man ska ha koll på saker innan man yttrar sig om att en viss grupp fått eller inte fått vaccin, för alla har ju absolut inte fått vaccinet. Sköterskan har sagt att min mamma står i kö, men är det kö är det fler än min mamma som inte fått, sa Christine Bringefält under onsdagen.

Hennes mamma vaccinerades senare under onsdagseftermiddagen. Och Daniel Johansson, biträdande socialchef i Falkenbergs kommun, bekräftar att alla med hemsjukvård inte fått första dosen ännu.

— Jag reagerade också när jag hörde det. Jag tror att det syftades till att alla äldre med hemsjukvård fått första dosen. De som återstår för vaccination är de som är inskrivna och som har LSS-beslut upp till, säger han.

Enligt Daniel Johansson kommer mellan 100-120 personer med hemsjukvård att få sin första dos under denna veckan.

— Efter denna veckan räknar vi med att alla med hemsjukvård fått sin första dos, säger han.

"Jag beklagar att det gått ut fel information”

Hallands Nyheter har sökt Maria Löfgren utan framgång. Vad som orsakat informationsmissen under webbsändningen är därför något oklart.

Förutom doserna som är kvar för hemsjukvården i Falkenberg så har Kungsbacka kommun 150 doser kvar att tilldela i hemsjukvården. Det berättar Karin Hesselgard, förvaltningschef inom närsjukvården i Halland.

ANNONS

— Informationen stämmer inte, jag kollade upp det i går. Det är en felsägning och jag beklagar att det gått ut fel information, säger Karin Hesselgard.

ANNONS