Utbildningsminister Anna Ekström och minister för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans
Utbildningsminister Anna Ekström och minister för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans

Regeringens nya besked om skolorna

På onsdagsförmiddagen meddelade utbildningsminister Anna Ekström och Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, på en pressträff regeringens nya besked om skolorna.

ANNONS
|

Skolorna kommer att fortsätta vara öppna meddelade Regeringen i dag på en pressträff. Men skolorna ska få möjlighet att förlägga mer undervisning på distans för att minimera trängsel.

– Jag vill att skolorna ska vara öppna så länge det bara går ,säger utbildningsminister Anna Ekström.

Det var regeringens besked i dag när utbildningsminister Anna Ekström och Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning höll en digital pressträff.

– Vi måste hjälpa varandra att göra rätt och alla måste ta sitt ansvar. Det gäller både i skolan men även utanför, säger utbildningsminister Anna Ekström.

De enskilda skolorna ska dock få fler verktyg och större möjlighet att själva styra om de behöver gå över till fjärrundervisning. Från och med måndag 23 november ska skolor kunna övergå till fjärrundervisning helt eller delvis för att minska trängsel och inte bara om de skett ett större utbrott av smitta på skolan. Anna Ekström säger också att:

ANNONS

– Det ska inte ske mer fjärrundervisning än nödvändigt. Det bästa är undervisning på plats. Skolan är en trygg plats för de mest utsatta unga.

Den senaste tiden har larmen om trängsel på Sveriges skolor duggat tätt. Det är också i åldrarna 17-19 år som smittspridningen är som störst. I förra veckan uppgav Folkhälsomyndigheten att andelen smittade i denna åldersgrupp var 18 procent jämfört med 10 procent hos den övriga befolkningen.

– Jag vill inte höra mer rapporter om trånga klassrum eller lärarmöten. Skolan är en arbetsplats och samma restriktioner gäller där. Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna och håll avstånd, säger Anna Ekström.

De regler som gäller för gymnasieskolan nu gäller inte för högskolorna och universitet.

– Våra universitet och lärosäten har dragit lärdom av erfarenheterna från i våras och har tagit sitt ansvar. Den absoluta majoriteten av undervisningen här sker redan på distans, säger Matilda Ernkrans minister för högre utbildning och forskning.

Hon säger dock att det kan finnas behov av undervisning på plats även på universitet och högskolor.

– Det kan gälla examinationer i praktiska moment för exempelvis sjuksköterskestudenter. Dessa ska genomföras på plats men under de rekommendationer som gäller, säger Matilda Ernkrans.

ANNONS

ANNONS