Rådhuset bombhotades inför fullmäktige

Samtliga anställda fick på tisdagseftermiddagen lämna sina arbetsplatser i Rådhuset efter ett bombhot. Polisens genomsökning visade dock att det inte fanns något farligt föremål.

ANNONS
|

Ett skriftligt hot bakom låsta dörrar på Rådhuset. Det föranledde en evakuering och genomsökning bara timmar innan det var dags för kommunfullmäktige under tisdagen.

– Innehållet i brevet och stället det hittades på, bakom låsta dörrar, innebär att vitardet på största allvar, särskilt som det är planerat ett fullmäktigemöte i kväll i Rådhuset,säger kommunikationschef Lotta Edin, som inte ville avslöja hur hotet var formulerat.

Efter att Rådhuset hade utrymts genomsöktes lokalerna av polis och företrädare för kommunen. Man kunde dock inte hitta något farligt föremål.

De ansvariga inom kommunledningen fattade snabbt beslut att flytta sammanträdet med kommunfullmäktige under kvällen till Halmstads teater. Mötet började en halvtimme senare än ursprungligen planerat.

ANNONS

– Den politiska ledningen tillsammans med kommunledningen anser att det är viktigt att genomföra fullmäktige ur demokratisk synpunkt trots att det innebär merarbete att informera ledamöter och förbereda handlingar på en ny plats, säger Lotta Edin.

Kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf (M) ville strax före fullmäktigemötet inte kommentera själva hotet och utrymningen, men beskrev stämningen bland de berörda.

– Stämningen är i högsta grad kontrollerad och jag tycker att det är viktigt att de demokratiska mötesformerna kan fullföljas trots det som hänt.

När fullmäktigemötet öppnades höll Carl Fredrik Graf en kort information till ledamöterna då han bland annat upprepade att det fanns ett demokratiskt värde i att kunna genomföra kommunfullmäktige.

– Polisen har sökt igenom huset och inte hittat något anmärkningsvärt. Rådhuset kommer öppna igen klockan åtta i morgon (onsdag, red. anm.). Stabsläget är avbrutet, sade han även.

Bland ledamöterna på plats rådde en ganska lugn stämning.

– Jag reagerade med förvåning. Jag vet inte riktigt vad som hände, men det är ändå ett angrepp på en demokratiskt institution, säger Lars Püss (M).

– Man blir skraj och undrar vad som händer. Jag var inte där, utan fick min info från HP. Det är många människor som jobbar där så man undrar ju lite, säger Tanja Bengtsson (V).

ANNONS

– Jag blev väldigt förvånad. Att det här skulle hända i lilla Halmstad. Men jag har svårt att föreställa mig att det är på grund av att det skulle vara fullmäktige, jag tror inte att det är några direkt dramatiska frågor vi ska ta upp, säger Bengt Ekberg (S).

Bo Fridolph, före detta SPI och numera politisk vilde, var på plats i Rådhuset när det utrymdes.

– Vi satt i ett budgetsammanträde när vi fick utrymma, men det kändes ändå inte som att det riktigt sjönk in. När vi hade utrymt stod vi ändå precis utanför byggnaden. Det kändes inte riktigt verkligt, säger Fridolph.

Det jobbar cirka 200 personer på fem förvaltningar i Halmstads rådhus.

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot mot grupp.

ANNONS