Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Räddningstjänstens julafton i brandlarm

Under julaftonskvällen och natten fick länets räddningstjänst åka ut på fyra misstänka villa- eller lägenhetsbränder. "Helt normalt för en helgnatt", konstaterar Niklas Rosenberg, inre befäl på räddningstjänsten, och berättar att ingen människa kommit till skada.

När det första larmet gick, strax efter klockan fem på måndagseftermiddagen, avslöjade de initiala larmuppgifterna att det var "varm aska i en hink som orsakat hål i golvet". Räddningstjänsten åkte ut på larmet som misstänkt villabrand i Hunnestad i Varberg.

Det stod tidigt klart vad som hade orsakat olyckan.

– Det var en av ägarna till huset som hade tömt aska från spisen i en hink och sedan satt ner den på trägolvet och därefter glömt bort den, säger Niklas Rosenberg.

Den varma hinken hade orsakat en förkolning i golvet. Husägarna hann själva upptäcka den potentiella faran innan de larmade räddningstjänsten.

– Ägarna hade redan börjat skära upp golvet golvet själva när vi kom dit. För oss var det i princip bara att vara med och vädra ut, säger Rosenberg.

Ingen människa kom till skada under händelseförloppet.

Det gjorde ingen heller under kvällens kommande tre brandlarm, samtliga från Halmstad.

Den mest tidskrävande insatsen för räddningstjänstens mannar påbörjades strax efter klockan 19 i Getinge. Man larmades dit om en misstänkt villabrand.

– Det hade börjat brinna mellan en skorsten och väggen, vilket orsakat en konstruktionsbrand i taket. Orsaken var troligen en kamin, säger Niklas Rosenberg.

Sex kvadratmeter tak blev skadat och fick rivas ned. Räddningstjänsten var på platsen i ungefär två timmar.

Vid nästa larm, vid klockan halv elva på kvällen, gick insatsen desto fortare. Grannar i Andersberg hade slagit larm efter att en brandvarnare stått och tjutit i en lägenhet oroväckande länge.

– När vi tog oss in i lägenheten såg vi att det fanns kvarglömda ljus som hade pyrt ner i själva ljusstaken. De hade brunnit ner och orsakat en mindre brand innan de slocknade, säger Rosenberg.

Fyra timmar senare gick kvällens tredje och sista brandlarm, denna gång i centrala Halmstad. Enligt de initiala uppgifterna hade det börjat brinna i en lägenhet och de boende ville ha hjälp.

– På något vis hade något tagit fyr inne på toaletten, möjligen en handduk. Branden var släckt när vi kom till platsen men vi hjälpte till att vädra, säger Rosenberg.

Det inre befälet summerar kvällen som en "normal helgnatt".

– Vi hade någon ljusrelaterad brand och det är inget som sticker ut. Jag skulle säga att det är ganska normalt, säger han.