Räddningstjänsten Väst får kritik av Justitieombudsmannen för alldeles för långa handläggningstider.
Räddningstjänsten Väst får kritik av Justitieombudsmannen för alldeles för långa handläggningstider. Bild: Fredrik Larsson

Räddningstjänsten Väst får svidande kritik av JO

Det brinner i knutarna för Räddningstjänsten Väst som nu får allvarlig kritik av JO. En utredning visar att handläggningstiderna är flera år för långa och att det i sin tur kan innebära livsfara för många människor.

ANNONS
|

Räddningstjänsten Väst verkar inom Varberg och Falkenberg. De har bland annat som uppgift att pröva ansökningar om tillstånd för att hantera brandfarliga och explosiva varor. De ska också göra tillsyner och se till att hanteringen inte bryter mot lagen.

Enligt lagen ska en tillsynsmyndighet, i det här fallet Räddningstjänsten Väst, lämna beslut i sådana ärenden inom tre månader. Justitieombudsmannen har tittat på hur åtta ansökningar som kom in mellan december 2012 och juli 2018 hanterats och det visade sig att räddningsförbundet inte fattat beslut i ett enda av dem. Handläggningen av vissa ärenden har således pågått i flera år.

ANNONS

”Det går inte att dra någon annan slutsats än att Räddningstjänsten Väst i de granskade ärendena i praktiken abdikerat från sin roll som tillståndsmyndighet, med allvarliga risker för människors liv som följd”, skriver JO i utredningen.

Verksamheter hanterar brandfarliga farliga varor utan tillstånd

När en verksamhet vill använda explosiva eller brandfarliga varor krävs tillstånd. När de som redan har det ansöker om ett nytt får de fortsätta hantera varorna tills dess att myndigheten prövat det. Det innebär att i de ärenden där Räddningstjänsten Väst inte fattat beslut så har verksamheterna kunnat fortsätta med sin hantering som tidigare.

Räddningstjänsten Väst förklarar för JO att den långsamma handläggningen dels beror på bristande resurser men också på att många ansökningar inte är kompletta. Man skriver också att man har tillsatt tjänster för att kunna lägga mer kraft på tillstånden och att man infört en rutin att direkt ge avslag på inkompletta ansökningar.

Räddningstjänsten Väst har ett ”nonchalant förhållningssätt”

I utredningen skriver Justitieombudsmannen att lagen om brandfarliga och explosiva varor fyller en mycket viktig funktion och att det inte är godtagbart med ”långa perioder av fullständig passivitet” i ansökningsärenden. Räddningsförbundet borde ha följt upp kompletteringar som begärts i inkompletta ansökningar, skriver JO.

Justitieombudsmannen slår fast att Räddningstjänsten Västs hantering ”ger uttryck för ett nonchalant förhållningssätt” och att de förtjänar allvarlig kritik.

ANNONS

”Förbundet måste säkerställa att ändrade rutiner för handläggningen överensstämmer med lagstiftningens intentioner”, skriver JO.

ANNONS