Bara den som vårdar en patient har rätt att läsa i journalen.
Bara den som vårdar en patient har rätt att läsa i journalen. Bild: Izabelle Nordfjell / TT

Psykvårdens loggkontroller granskades - brister hittades

Ett dataintrång förra året ledde till att sekretessen bröts avseende hundratals patientjournaler. En intern datarevision har genomförts hos den psykiatriska heldygnsvården i Varberg för att förhindra att det upprepas.

ANNONS
LocationVarberg||

En undersköterska tjuvläste 483 patientjournaler på sjukhuset i Halmstad. Något som upptäcktes vid en rutinkontroll sommaren 2019. Undersköterskan avskedades och dömdes till böter.

Region Halland ser mycket allvarligt på händelsen och genomför dataskyddsrevisioner för att förbättra säkerheten. I september granskades den psykiatriska heldygnsvården i Varberg där efterlevnaden av loggkontroller i patientjournalsystem granskades.

Ett antal avvikelser och brister upptäcktes. Till exempel genomfördes loggkontroller ibland med fördröjning eller inte alls under till exempel sommaren.

– Vi har snäppat upp oss efter revisionen. Nu loggas det varje vecka året runt, säger Magnus Oléni, verksamhetschef för vuxenpsykiatrins heldygnsvård.

Något intrång har inte hittats under hans fyra år inom vuxenpsykiatrin, berättar han.

ANNONS

Revisorerna hittade också att loggkontrollanter saknar utbildning i hur kontrollerna ska göras men det ska också vara åtgärdad nu.

– Det blir allt vanligare att patienter vill veta vilka det är som har varit inne och läst i deras journaler. Något som de har rätt till och då tar vi fram det åt dem, säger han.

Jämfört med tidigare när journalerna bara fanns i pappersform har säkerheten ökat väsentligt, konstaterar Oléni. Nu går allt att spåra.

ANNONS