Ljusare tider. Psykiatrin har haft ett par turbulenta år där det saknats chefer och personal. Nu hoppas ledningen att den värsta krisen är över.
Ljusare tider. Psykiatrin har haft ett par turbulenta år där det saknats chefer och personal. Nu hoppas ledningen att den värsta krisen är över.

Psykiatrin på väg ur krisen

Patientinflytandet ska öka i psykiatrin och HBTQ-frågorna lyftas in på ett tydligare sätt. Verksamhetsplanen för 2017 har lagts.

ANNONS
|

År 2015 och 2016 har varit utmanande år för psykiatrin i Halland. Verksamheten har saknat både personalchef och förvaltningschef. Ekonomin har varit bekymmersam och enligt prognosen kommer bokslutet för 2016 hamna på minus 50 miljoner kronor. De vakanta tjänsterna ligger bakom cirka hälften av underskottet eftersom det har varit dyrt att hyra in personal som täcker upp.

Enligt psykiatrinämndens ordförande Svein Henriksen (MP) går det nu i rätt riktning.

– Det är en annan struktur och ordning. Om man har en fungerande stab kan man tänka både kort- och långsiktigt. Vi kan nu titta på hur vi organiserar oss, säger han.

ANNONS

Ett externt konsultbolag fick i somras i uppdrag att göra en genomlysning av verksamheten med anledning av personalbrist och ledarskapsproblem. Den ska presenteras på sammanträde med PSU (Region Hallands hälso och sjukvårdsutskott) den 10 januari. Även ekonomin kommer att tas upp.

Verksamhetsplanen för 2017 har lagts. En tydlig önskan är att öka patienternas inflytande över vården genom att man utvecklar digitala kommunikationsformer. Dessutom räknar man med att nya samverkansformer med kommun och närsjukvård ska minska behovet av oplanerad vård. Tvärdisciplinära mobila team ska kunna ge psykiatriskt stöd till patienterna i deras hemmiljö men också till kommunens och närsjukvårdens personal. Detta skulle bland annat medföra att antalet återinläggningar minskar och livskvaliteten ökar för patienten.

Goran Delic tillträdde som förvaltningschef för psykiatrin i Halland den 1 februari i år.

– 2016 har varit ett turbulent år. Jag har fått hantera krisläge efter krisläge men vi är förhoppningsvis ur det nu, säger han.

– Det är ett arbete som jag ser fram emot att följa, säger Svein Henriksen.

LÄS OCKSÅ: Kontakten med psykiatrin fick henne att må sämre

ANNONS