Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bra betyg. Psykiatrin i Halland är tredje bäst i landet enligt SKL:s jämförelse.

Psykiatrin i Halland på tredje plats

Trots personalbrist, sjukskrivningar och stängda avdelningar ligger psykiatrin i Halland på en tredjeplats i SKL:s jämförelse av vården i Sveriges landsting och regioner.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, jämför varje år vården i 21 landsting och regioner. Halland knep förstaplatsen i årets jämförelse.
Resultat från tillgängliga kvalitetsjämförelser har sammanställts. Inom psykiatrin har bland annat jämförelser gjorts av självmord i befolkningen, elbehandling vid svår depression och undvikbar somatisk slutenvård för personer med psykiatrisk diagnos.

Halland hamnade på tredje plats. Bara Sörmland och Västerbotten är bättre.
– Nu är det här siffror från 2014-2015 men 2015 var ett riktigt tufft år för oss. Därför är det extra roligt att våra 15 000 patienter får en nästan förstklassig behandling, säger Svein Henriksen (MP), ordförande för driftnämnden för psykiatri.
Han berömmer medarbetarnas insatser.
– Det har periodvis varit tuff arbetsbelastning. Eftersom vi har fått lov att stänga avdelningar har trycket på öppenvården ökat. Men våra 600 medarbetare har kavlat upp ärmarna och jobbat på.

Hur vet vi att psykvården i Halland är bra? Kan det vara så att de andra bara är sämre?
– Vi är trea i Sverige och det är bra. Så dålig är inte svensk psykiatri. Men psykiatrin har en stor utmaning och allt har inte undersökts i den här jämförelsen. Vi planerar att göra en brukarundersökning under 2017.