De problem som kantade inledningen av provtagningen för covid-19 har fortsatt. Frustrationen är stor hos de som testats och inte fått svar eller svaret ”tekniskt fel”.
De problem som kantade inledningen av provtagningen för covid-19 har fortsatt. Frustrationen är stor hos de som testats och inte fått svar eller svaret ”tekniskt fel”. Bild: Stian Lysberg Solum

Provstrulet med coronatesterna fortsätter

Enligt chefläkare Anders Åkvist var det problem med coronatesterna under framför allt onsdagen förra veckan men att de sedan ska ha rättats till. Flera personer vittnar dock om att problemen fortsätter.

ANNONS
LocationHalland||

Ett antal personer som testat sig för covid-19 har hört av sig till tidningen efter att vi skrev om provtagningsproblemen. En person tog provet i tisdags morse men fick inget svar på torsdagen som utlovat. Efter att ha bollats runt när hen försökte få svar hamnade hen till slut hos pandemimottagningen där inga fler samtal besvarades för dagen.

”Tycker det är himla dåligt skött och fult av ansvariga att påstå att problemet är löst!”

En person som tog testet i måndags fick svar först efter 60 timmar och fick då beskedet att ny provtagning krävs.

Även i Facebookgruppen Varberg har frågan diskuterats. Beskedet att det är ”tekniskt fel” verkar återkommande. Några har till och med fått svaret tekniskt fel två provtagningar i rad.

ANNONS

Anders Åkvist, chefläkare för Region Halland, förklarar att det fortfarande finns vissa fördröjningar i provtagningsprocessen men han framhåller att inga prover har varit spårlöst försvunna, det har bara funnits fördröjningar.

– Vi är i händerna på leverantören som upphandlats av Folkhälsomyndigheten här. Det vi vet är att det är ett fåtal som har drabbats. Vi har ingen säker uppfattning om exakt hur många, säger han.

När svaret tekniskt fel ges beror det på att provet inte kan analyseras av någon anledning. Det kan bero på att provet inte har genomförts på ett korrekt sätt, att skrapningen inte gjorts tillräckligt till exempel.

– Man ska inte behöva vänta längre än utlovat. Vi håller på och undersöker det här väldigt noggrant. Även Folkhälsomyndighetens experter är inne och tittar på det. Det har tyvärr varit problem med tester även på andra håll i landet, det är en risk när verksamheten ökas såhär snabbt.

Testerna finns att hämta på tolv olika platser fördelat i de halländska kommunerna. Kan man inte ta sig till en provtagningsplats kan testen skickas hem eller hämtas ut genom ett ombud.

Med en provtagningspinne tas prov från både svalget och näsan, dessutom ska spott levereras i ett salivprovrör. Personer över 18 år kan boka självprovtagning av covid-19. Symptomen ska ha dykt upp de senaste dagarna men funnits där i minst 24 timmar.

ANNONS
ANNONS