Protester mot nedläggning av lägenhetsbehandlingen

Psykiatrins driftnämnd i Halland fattade nyligen beslutet att dra in finansieringen av lägenhetsbehandling för anorexisjuka. Samtliga anställda vid ätstörningsmottagningarna i Regionen anser dock att lägenhetsmetoden är både nödvändig och kostnadseffektiv.

ANNONS
|

– Det är jättedumt för vi behöver det steget. Utan lägenheten finns det ett stort glapp mellan den slutna vården och nästa steget som är ganska klent med bara ett samtal i veckan, säger Håkan Jarbin, chefsöverläkare på bup i Halland.

Han har tillsammans med samtliga 27 anställda vid ätstörningsmottagningarna i Region Halland ställt sig bakom en insändare i bland annat HN där de protesterar mot nämndens beslut.

Projektet har funnits i tre år och går ut på att vårdpersonal finns tillgänglig vid vissa eller alla måltider som den anorexidrabbade äter medan hon eller han bor i lägenheten.

Totalt har det behövts fyra vårdanställda och projektet har kostat 2,1 miljoner kronor per år. Enligt Håkan Jarbin berodde den höga kostnaden och personaltätheten på att projektet precis hade startat. Nu när personalen är fullärd läggs projektet ner.

ANNONS

– Politikerna har läst fyrkantigt i siffrorna. I Lund finns en liknande verksamhet med extremt erfaren personal och där kostar det bara en tredjedel av vad en motsvarande insats i slutenvård skulle ha kostat, säger Håkan Jarbin.

Enligt ordförandet i psykiatrins driftnämnd Bengt Eliasson (FP) är projektet avslutat enligt planerna och det kommer inte att finnas resurser för att fortsätta förrän tidigast 2015.

– Det är helt rätt att det är bra vård och vi har lärt oss av den men vi lever i en ekonomisk verklighet. Nu gäller det att vi fyller luckan på annat sätt, säger Bengt Eliasson (FP).

pLäs också insändaren på Ordet är fritt i dag, på sidan 20

ANNONS