Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Jag tycker det blir en märklig diskussion. Vi brukar ju inte ha synpunkter på privata vårdgivares eventuella vinster eller personalförmåner”, säger regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) angående de privata vårdanställdas klagomål. Bild: Stina Stjernkvist/TT och Roger Larsson/Arkiv
”Jag tycker det blir en märklig diskussion. Vi brukar ju inte ha synpunkter på privata vårdgivares eventuella vinster eller personalförmåner”, säger regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) angående de privata vårdanställdas klagomål. Bild: Stina Stjernkvist/TT och Roger Larsson/Arkiv

Privat vårdanställda vill också ha coronabonus från regionen

Att Region Halland ger 5 000 kronor i coronabonus till sina egna medarbetare, men inte till de som är anställda av privata vårdgivare, är orättvist och riskerar att skapa dålig stämning. Det menar företrädare för flera privata vårdcentraler, som nu ondgör sig i brev till regionpolitikerna.

I ett av breven uttrycker verksamhetscheferna på Capios fem halländska vårdcentraler sin bestörtning över Region Hallands beslut: ”Vår förhoppning är att ni med vändande post kan svara att detta är ett missförstånd. Om det inte är ett missförstånd så hoppas vi att ni lyfter frågan igen och funderar på om ni anser att det verkligen känns rätt”.

Cheferna påpekar att de privata vårdcentralerna arbetar på uppdrag av Region Halland och att deras personal mött samma utmaningar under pandemin. De skriver: ”Det är viktigt med jämlika förutsättningar om vi ska fortsätta arbeta sida vid sida. Det motsatta skapar en risk för en onödigt negativ stämning mellan oss privata och offentligt drivna enheter”.

Vill ha del av statsbidragen

I ett annat brev förklarar personalen på den privata vårdcentralen Stenblomman i Kungsbacka att de känner sig orättvist behandlade och gör en koppling till de bidrag som Region Halland fått från staten under pandemin och som väntas bidra till att regionen får ett plusresultat på över 800 miljoner kronor vid årets slut.

”Vi inom den privata sektorn har även vi kämpat hårt under denna pandemi. Att våra folkvalda politiker nu beslutat att vi ej skall få ta del av denna kaka av statsbidraget känns mycket orättvist”.

Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande, tycker däremot inte det är svårt att försvara att de 5 000 kronorna enbart betalas ut till Region Hallands anställda:

– Det här är ju en ren arbetsgivarfråga och något vi valt att göra för att visa våra medarbetare uppskattning. Jag tycker det blir en märklig diskussion. Vi brukar ju inte ha synpunkter på privata vårdgivares eventuella vinster eller personalförmåner.

Gjort satsningar för privata vårdgivare

Hon anser inte heller att det finns någon direkt koppling mellan coronabonusen och de extra statsbidragen.

– De har visserligen gjort att vi har ett gott ekonomiskt resultat, men det har vi även i våra egna verksamheter.

Mikaela Waltersson pekar också på att Region Halland redan gjort satsningar för att stötta även de privata vårdgivarna.

– Vi tar exempelvis hela deras merkostnad för nätläkarbesök under pandemin, och den är stor. Vi har även satsat på förstärkt läkarmedverkan i hemmet. Vi gör faktiskt en hel del för att avlasta dem.

Läs mer: Alla regionanställda får 5 000 var i coronabonus

Läs även: Hallandstrafikens tjänstemän får coronabonus – inte bussförarna