Henric Kahlmeter och Pelle Delin i föreningen som driver Stensjö hamn gläds åt att det sker en föryngring bland medlemmarna
Henric Kahlmeter och Pelle Delin i föreningen som driver Stensjö hamn gläds åt att det sker en föryngring bland medlemmarna Bild: Jari Välitalo

Positivt i Stensjö hamn – föryngring bland båtägarna

Den lilla hamnen i Stensjö naturreservat är speciell, på många sätt. Till exempel att bara de mindre båtarna kommer in i hamnen. Inloppet är för grunt för skrytbåtar.

ANNONS
|

Hamnföreningens sekreterare, Henric Kahlmeter, är en av många båtägare som gått hela varvet. Från sina nybörjarbåtar tog han sig vidare och köpte allt större seglare.

Nu är han nybliven pensionär och kunde ha tillbringat all sin lediga tid på en maffig seglare – men har istället återvänt till ursprunget. Segelbåten, som han har i en annan hamn, är bara sex meter och motorbåten i Stensjö är beskedlig.

– Har man båt har man per definition problem också. Det är bara så.

Och devisen att ”små båtar innebär små problem och att stora båtar innebär...” verkar stämma.

När vi träffas är det tillsammans med hamnföreningens ordförande Pelle Delin. De båda behöver nästan förtöjas för att inte svalla över i sin iver att beskriva den lilla Västkustpärlan:

ANNONS

– Vi tycker att den här hamnen är väldigt, väldigt annorlunda jämfört med andra hamnar längs med kusten. Och alltså värd att berättas om, säger Henric Kahlmeter och fortsätter:

– Dels är det en småbåtshamn, som definieras av att det är båtar under sex meter i princip och inte särskilt djupgående, dels är allt som sker här är väldigt icke kommersiellt. Vi jobbar nästan hand i hand med länsstyrelsen varje vecka för att bibehålla miljön. Och det är rätt speciella människor som väljer att komma hit. Det tycker vi är roligt.

Jättestolta

Motorbåtsägaren Pelle Delin brassar vidare:

– En dag som den här kan jag nog räkna till 100 personer i hamnen, som går vandringsleden som går härifrån Stensjö längs med kusten till Ugglarp. Alla uttrycker sin förtjusning över naturen och hamnens fina särart.

Sekreterare Henric Kahlmeter fyller genast i:

– Vi är jättestolta och glada för den här lilla hamnen och vi vet att Länsstyrelsen också är det. Samtidigt är ju samhällsutvecklingen att folk ska ha större och större, djupare och djupare, och snabbare och snabbare båtar. Vi klarar inte det här. Det här är ekornas och de små motorbåtarnas och en och annan segelbåts paradis. Vi har också generellt sett en ganska hög medelålder på båtägarna, beskriver han och kommer in på förändringen som är på väg att ske:

ANNONS

– Nu ser vi till vår glädje att det börjar komma yngre människor. Vi vill gärna boosta det och säga: ”Flera unga som inte behöver en tolvmiljonersbåt, utan som klarar sig med att köpa en båt för åtta tusen är välkomna.”

Föreningen i Stensjö hamn har ungefär 130 båtplatser, 30 av dem är lediga och under våren har allt fler yngre båtägare blivit medlemmar i föreningen.
Föreningen i Stensjö hamn har ungefär 130 båtplatser, 30 av dem är lediga och under våren har allt fler yngre båtägare blivit medlemmar i föreningen. Bild: Jari Välitalo

50 får i hamnen

Utöver framtidstro i den lilla hamnen är det också tämligen vanligt med besök av både får och hästar i hamnområdet. Djuren betar i reservatet och det är inte helt ovanligt att grinden som skiljer hamnen från betesmarkerna lämnas öppen.

– Vi hade 50 får här inne i går. Det var ett visst besvär att få dem att lämna området, berättar Pelle Delin och lägger till:

– Vi uppskattar att folk promenerar här, det är ofta vi ser passerande sällskap som sätter sig ned i hamnen.

Föryngring

Föryngringen bland båtägarna märks bland annat genom att bland de nya som frågat om att få båtplats under våren är majoriteten betydligt yngre än vad medelåldern är bland de tidigare medlemmarna. Hamnen har 130 båtplatser. Ungefär 100 är upptagna.

– Så sent som i dag har jag tagit emot två nya. Det är väldigt positivt. Vi känner att det är en generationsväxling, fortsätter Pelle Delin och ger sig på ett försök att beskriva den genomsnittlige medlemmen i föreningen:

ANNONS

– Några är väldigt alerta på att fiska, men det är också en stor andel familjer som vill komma ut och få lite saltstänk i ansiktet.

Stort ansvar

De båda företrädarna betonar att läget i ett naturreservat innebär ett stort ansvar.

– Ska vi ändra något, minsta lilla sak, blir det lätt en lång process. Vi måste ha klartecken från Länsstyrelsen för allt. Samtidigt stöttar de oss och hjälper oss, säger Henric Kahlmeter.

Stensjö hamnförening har omkring 150 medlemmar.

ANNONS