Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Politikerna beredda att styra jourtiderna

Politikerna kastar blickar på ökade öppettider vid primärvårdens akutmottagningar, som ett sätt att få ned strömmen av patienter till sjukhusen.

Det är den borgerliga majoriteten i regionen som vill se över akutvården på Nyhems vårdcentral i Halmstad och på andra motsvarande håll i Halland.
Vid nästa utskottsmöte, under regionstyrelsen, kommer Alliansen Plus (M, L, C, KD och MP) föreslå en utredning som både sparar pengar för sjukvården och ger en akutvård på vårdcentralsnivå som är likvärdig över hela länet.
Direktivet för utredningen, som adresseras till regionkontoret, är inte särskilt detaljerat men pekar upprepade gånger på den närakut som finns i Kungsbacka. Denna har sin verksamhet igång - alla veckans dagar - från sju på morgonen till midnatt.
- I Varberg stänger man redan 19.00 och i Halmstad 20.00, vilket leder till att patienter i stället söker sig till sjukhuset, säger Tommy Rydfeldt (L), som förutom gruppledare för Liberalerna också är ordförande för närsjukvården inom Region Halland.
Tidigare försök att öka på öppettiderna exempelvis på Nyhem, vilken är en gemensam jour för vårdcentralerna i Halmstad, har fallit på svårigheten att få med alla vårdgivare på tåget; vårdcentralerna i vårdvalet, också de privata, måste ställa upp med läkarbemanning.
Det steg som nu tas innebär ett nytt grepp om detta problem, som leder till att vårdgivarna inte får samma möjlighet att säga nej. Den nya organisationen av akutvården är tänkt att bakas in i avtalen med de vårdcentraler som är anslutna till vårdvalet.
Avtalstexterna kommer då att kräva jour vissa klockslag, men öppnar för varje vårdgivare att organisera detta självt om man inte vill göra det med de övriga.
Uppdraget för vårdvalet är nu under översyn på andra sätt, exempelvis av hur patientbesöken ska ersättas vårdcentralerna. Jouröppettiderna får därmed fogas in i ett större pussel.
- Det gör att utredningen kan ta längre tid. Men den bör bli klar under 2018, säger Tommy Rydfeldt.