Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: Fredrik Persson/TT/arkiv
Bild: Fredrik Persson/TT/arkiv

Polisen varnar: Ungas konton används för penningtvätt

Ungdomar används ofta som penningmålvakter i samband med telefonbedrägerier. Nu går polisen ut och varnar för företeelsen som syns allt oftare.

Telefonbedrägeri har blivit allt vanligare sedan det började uppmärksammas under hösten 2017. Det går ut att att personer med kopplingar till organiserad brottslighet ringer människor och försöker lura dem att logga in med bank-id eller bankdosa, varpå deras konton töms på pengar.

Pengarna förs över till konton som tillhör så kallade penningmålvakter. Ofta är det just unga personer som används för det syftet.

– De här unga personerna förstår inte alltid sin egen roll i brottet. De unga dras in i kriminalitet som kan få stora konsekvenser för ungdomen själv, vårdnadshavaren och samhället i stort, säger Anna-Karin Kjellgren, brottsförebyggare på bedrägerisektionen i region väst, i ett pressmeddelande.

Hon tipsar ungdomarnas vårdnadshavare att ha ett öga öppet. Som vårdnadshavare kan du ha insyn i barnets konto och upptäcka avvikande transaktioner.

– Finns det misstanke om att pengar som kan vara kopplade till penningtvätt syns på barnets konto så kontakta banken och gör därefter en polisanmälan.