Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/8

Polisen varnar för utländska stöldligor

Internationella ligor som specialiserar sig på stölder av exklusiva bilar rör sig i Sverige. Polisen går ut med en varning som gäller hela landet, i Halland är man extra vaksam efter förra årets lyxbilsstölder.

Ett av vraken hittades i ett skogsparti i Oskarströmstrakten. Ett annat i skogarna vid Smålandsgränsen mot Ljungby. Ännu fler slaktade BMW kom ifrån Laholmstrakten.

En rad stölder av exklusiva bilar i Halland och Småland kunde klaras upp genom att fyra misstänkta bilslaktare blev sedda när de var i färd med att paketera bildelar vid sitt gömställe i Esmared.

En av de misstänkta greps i en skåpbil full av bildelar.

– Vi har indikationer på att personer som är kopplade till de här ligorna befinner sig i landet just nu. Problemet är att vi behöver ta dem när de kan kopplas till ett brott, beskriver kommissarie Anders Norberg.

Genom åren har flera bilägare i Halmstad drabbats av att utländska biltjuvar opererat här. Det har rört sig om stölder av allt ifrån hela bilar till rena detaljbeställningarna, som till exempel airbags, rattar och karosseridelar som hela bilfronter.

Att det varit fler ligor visade sig till exempel genom att samma dygn förra året som de fyra greps i trakten kring Simlångsdalen blev en BMW-ägare i Åled utsatt för samma typ av stöld.

– Man kan koppla stölderna till verksamhet i bland annat Litauen, där krockskadade bilar repareras. Även om det i en del fall enbart rör sig om stöld av delar omfattar det här mycket stora belopp, fortsätter Anders Norberg.

Polisens nationella operativa avdelning, NOA, går ut med en varning om att personer kopplade till internationella brottsnätverk kommit in i landet. NOA påpekar att det här är personer som rör sig mycket snabbt över landet och som inte bara begår brott som kopplas till exklusiva bilar.

I de här personernas spår ser polisen ”olika typer av tillgreppsbrott som inbrott, stölder av fordon, fordonsdelar, större maskiner och verktyg.” Polisens tips till allmänheten är att vara vaksamma på okända personer som rör sig i bostadsområden och att om man ser något misstänkt eller vid pågående brott slå larm till polisen.

I varningen framhåller NOA att det är vanligt att stöldgods göms i skogsområden eller på andra platser, precis som i fallet med BMW-ligan som avslöjades 2017.

– Vi ser direkt om ligorna är här. Då sker en markant ökning av stölder av åkgräsklippare, bildelar, traktorer, en viss typ av företagsinbrott och bostadsinbrott där man tar smycken. De är multikriminella, med rena beställningslistorna med sig, beskriver Anders Norberg.