Polisen varnar för kringresande ligor

Polisen har gått ut med en varning om ligor som stjäl olika delar från exklusiva bilar. Men i Halland är dock katalysatorstölder från fordon ett större problem.

ANNONS
|

Stölderna som drabbat de exklusiva bilarna började ta fart i november och främst är det märkena BMW och Mercedes som drabbats. Ligorna har bland annat tillgripit rattar, airbags och fälgar från bilarna.

Stölderna har dock drabbat Skaraborg och Älvsborg hårdare än Halland, hittills.

— I närtid har vi endast haft två sådana brott i Halland, men det finns risk för att det fortsätter hit, menar Beatrice Damirjian, analytiker på brottssamordningen på polisområde Halland.

Större problem med katalysatorstölder

Emelie Rapp arbetar som stationsbefäl i Falkenberg. Enligt henne har stölderna av katalysatorer från bilar varit ett större problem lokalt.

— Vi har haft några sådana stölder i några veckors tid, bekräftar hon.

ANNONS

Under oktober och november har 25 katalysatorstölder anmälts i Halland. Framförallt är det bilar av märket Toyota Prius som blivit av med katalysatorer.

Katalysatorstölderna sker oftast i sjok med ett antal stölder på en och samma natt. Att just katalysatorn är intressant för ligorna har att göra med innehållet platina, palladium och rhodium, menar Beatrice Damirjian.

— I katalysatorerna är man intresserad av det som finns i, bland annat palladium som är mer dyrbart än guld. I de fallen då vi ertappat folk som gör dessa stölder har det varit inresta ligor från utlandet, säger hon.

Anmälningar av katalysatorstölder i Halland, oktober och november 2020

Falkenberg: 3 anmälningar

Varberg: 6 anmälningar

Halmstad: 11 anmälningar

Kungsbacka: 3 anmälningar

Laholm: 2 anmälningar

ANNONS