Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen i Halland har fått in flera anmälningar om stölder när mer folk rör sig ute på sommaren.
Ficktjuvar är vanligt förekommande på bland annat badplatser och uteserveringar. Bild: Stina Stjernkvist/Arkiv, Erik Mårtensson/Arkiv, Fredrik Sandberg/Arkiv

Polisen varnar för ficktjuvar på stränderna

Alla som rör sig på stränder och badplatser är inte där för sol och bad varnar Hallandspolisen. Den senaste tiden har flera blivit utsatta för tjuvar som snott åt sig obevakade värdesaker.

I ett Facebook-inlägg av Polisen Hallands delas en varning om att tjuvar passar på att stjäla när väskor, plånböcker och mobiltelefoner lämnas obevakade på stränderna. Att gömma värdesakerna under handduken när man tar ett dopp är ingen säker metod.

Flera anmälningar om stölder har kommit från bland annat Skummeslövstrand, Tylösand, Simstadion Brottet och Fästningen i Varberg. Det är inte heller ovanligt att ficktjuvar rör sig på exempelvis restauranger.

”Vi får in anmälningar om ficktjuvar som stjäl både utomhus och inomhus på till exempel restauranger. Anmälare uppger att de blir distraherade på något sätt. Någon frågar om vägen och lägger ett papper över deras matbricka. Senare upptäcker de att mobil och kort som låg på brickan är borta”, skriver polisen i inlägget.

Polisens tips: Så skyddar du dig mot ficktjuvar

  • Lämna inte dina ägodelar obevakade och låt aldrig någon okänd ta över ansvaret för dina värdesaker.
  • Stoppa plånboken och mobiltelefonen i innerfickan i stället för bakfickan.
  • Undvik att ha mer pengar och kort i plånboken än vad du behöver.
  • Förvara inte alla dina värdesaker på samma ställe. Blir din väska med alla dina viktigaste tillhörigheter stulen kan det innebära stora problem.
  • Det är inte ovanligt att ficktjuvar försöker distrahera, som att spilla något på dig, medan en medhjälpare passar på att stjäla något. Var vaksam för avledande manöver.
  • Skydda din kortkod när du betalar eller ta ut pengar och förvara inte koden tillsammans med bankkortet.
  • Märk dina tillhörigheter med ditt namn, det gör det enklare för polisen att hitta rätt ägare.