Polisen gör egen anmälan om sexköp

Polisen har gjort en egen anmälan om brott mot sexköpslagen efter de uppgifter som GT publicerat där en nämndeman vid en tingsrätt i Halland anklagas för att ha betalat för oralsex.

ANNONS
|

Kvällstidningen GT avslöjade i torsdags en halländsk nämndeman som hade sex med en kvinna i ett naturområde. Enligt GT:s reportageteam betalade nämndemannen 300 kronor till kvinnan.

Till HN har mannen sagt att han inte har betalat kvinnan och hävdar därför att han inte begått något brott.

Men polisen i Halland anser att det finns misstanke om att det kan röra sig om ett brott och har därför gjort en anmälan om brott mot sexköpslagen.

- Men utan ett framträdande vittne som har sett penningtransaktionen blir det svårt att lagföra någon, konstaterar en polischef i Halland.

Nämndemän tillsätts av de politiska partierna och på måndagen höll den lokala partiledningen ett sedan tidigare inplanerat möte där frågan diskuterades. Men eftersom nämndemannen redan i helgen uppmanades att sluta, vilket han också har gjort, var ärendet redan utagerat.

ANNONS

- Vi kan inte göra så mycket mer än så. Det är en tragedi för alla inblandade, säger den lokala partiledaren.

Nämndemannen har även för den lokala partiledningen uppgett att han inte har betalat för att ha sex med kvinnan. Den lokala partiledaren har svårt att se att mannen är aktuell för förtroendeuppdrag.

- Som jag upplever det är det inte aktuellt, varken från vår sida eller från hans.

HN har pratat med Mats Sjösten, som är chef för tingsrätten i Varberg och bloggar på hn.se, för att höra vad som krävs för att en nämndeman ska tvingas bort från sitt uppdrag om det inte sker frivilligt.

Att köpa sex är inte nödvändigtvis tillräckliga skäl för att en nämndeman ska stängas av från sitt uppdrag. Reglerna säger att domstolen ska entlediga en nämndeman eller domare som gjort sig skyldig till brott eller som visat sig uppenbart olämplig för uppdraget.

Men i bedömningen om en person ska stängas av, vägs det också in hur allvarligt brottet är och om det skett flera gånger.

- Om en ordinarie domare gjort sig skyldig till sexköp vid ett tillfälle är det inget skäl för avsked, säger han.

Mats Sjösten konstaterar att brott mot sexköpslagen i normalfallet innebär att straffet blir 50 dagsböter. Även när det gäller andra brott där straffet är böter, till exempel rattfylleri, är det inte nödvändigtvis skäl till att en nämndeman måste sluta.

ANNONS

- Om man bara ser till påföljden är det inte nödvändigt, men om man ser till lämpligheten kan det vara skäl att stänga av, säger Mats Sjösten.

Om det är fråga om misstanke om brott ska det mycket till innan en domstolschef ska fatta beslut om att stänga av en nämndeman.

- Men jag skulle prata med nämndemannen och uppmana personen att ta time out. Det handlar om förtroendet för rättsväsendet.

Han betonar att det inte går att dra någon exakt gräns för när en person tvingas sluta vid domstolen utan att det är en bedömning som måste göras utifrån varje enskilt fall. Han har själv ännu inte tvingats fatta beslut om att stänga av en nämndeman.

ANNONS