Kollegerna flyttar. Kjell Borgström är fackligt huvudskyddsombud på Hallandspolisen, för Polisförbundet.
Kollegerna flyttar. Kjell Borgström är fackligt huvudskyddsombud på Hallandspolisen, för Polisförbundet.

Polisanställda oroliga när arbetet flyttar

Efter årsskiftet leds poliser i yttre tjänst inte längre från Halmstad, utan från Göteborg. Det är drygt fyra månader dit, men de som jobbar på LKC i dag, vet ännu inte var de ska jobba.

ANNONS
|

I början av nästa år stänger länskommunikationscentralen (LKC) i Halmstad. Arbetsuppgifterna ska i stället göras från Göteborg. På LKC i Halmstad är det fyra till fem personer i tjänst, varje dag dygnet runt, för att leda polispatrullerna i Halland rätt och prioritera bland de ärenden som kommer in.

Det rör sig om runt 25 personer som berörs, men trots att flyttbeskedet funnits sedan polisen slogs samman till en myndighet vid årsskiftet vet ännu inte de som arbetar på LKC vart de ska arbeta om några månader.

–Det finns en stor oro bland de anställda. Men vi hoppas att det kommer besked snart och allt faller på plats. Det är satt tid för informationsmöte efter semestrarna, säger Kjell Borgström, huvudskyddsombud på polisen i Halland.

ANNONS

Arbetet har de kvar, men det finns ingen geografisk gräns satt för vart inom myndigheten de kan placeras.

–Större delen av de som arbetar på LKC är bosatta i södra Halland. Troligtvis kommer de flesta erbjudas arbete i Göteborg, för Halland kommer att bli övertaligt när det gäller antal poliser, säger Kjell Borgström och fortsätter:

–Vi får invänta informationsmötet för att se vad det kan bli för villkor. Det är inte gratis att jobba i Göteborg, tågpendling blir svårt när det är obekväma arbetstider och att köra medför trängselskatter, säger han.

Men det är inte bara de som är poliser som jobbar på LKC, men när det talas om övertalighet och att anställningen plötsligt innebär långpendling har många sagt upp sig.

–Vi har märkt att de som är civilanställda och har en möjlighet till andra jobb i närområdet tar det, fler och fler av dem har försvunnit när det närmar sig, säger han.

Kjell Borgström menar att även hos kollegorna på fältet finns det en oro över omställningen. När en patrull är ute och behöver komma i kontakt med LKC går det i dag kvickt, men med en nedbantad organisation finns farhågor att det kan ta längre tid.

–I dag är det korta svarstider och medarbetarna känner varandra väl. Det fungerar bra i dag och förändringar skapar oro, säger Kjell Borgström.

ANNONS

Chefen för regionala operativa enheten i region Väst, Niclas Hallgren, som ansvarar för flytten uppger att de arbetar med frågorna.

–Det är en stor förändring och jag förstår deras oro. Vi har behov av samtliga som jobbar i Halmstad för att klara arbetsuppgiften. Vi har ingen arbetsbrist, säger han.

ANNONS