Monsterjakt. Såhär kan det se ut när Max Strömberg fångar Pokémon i centrala Falkenberg.
Monsterjakt. Såhär kan det se ut när Max Strömberg fångar Pokémon i centrala Falkenberg.

Pokémon Go redan stort i Falkenberg

Pikachu, Charizard och Rattata är tillbaka i ny form. Mobilspelet Pokémon Go har gjort dundersuccé i USA. Om ett par dagar släpps spelet i Sverige – men redan nu har några falkenbergare börjat spela.

ANNONS
|

Mobilspelet Pokémon Go har slagit igenom med dunder och brak i USA, Australien och Nya Zeeland. Två dagar efter lanseringen i USA fanns spelet på över fem procent av alla amerikanska androidtelefoner.

- Det handlar dels om att Pokémon är en enorm franchise, men också lite om nyhetens behag. Det är så nära virtual reality man kan komma utan att det är virtual reality. Det här är alltså något väldigt nytt, säger Kerstin Alex, speljournalist på bland annat Aftonbladet, P3 och Digital life.

Inom några dagar väntas Pokémon Go lanseras i Sverige. Chansen är stor att spelet blir en stor succé även här, tror Kerstin Alex.

ANNONS

Spelet går ut på att fånga Pokémon i den verkliga världen genom att lokalisera dem med smarttelefonens gps-teknik. Infångade Pokémon kan sedan tränas och användas för att besegra andra spelare. Det finns även så kallade gym utplacerade på verkliga platser. Dessa gym kan spelare ta över och sedan försvara mot angripare.

- Man uppmanas att gå ut och utforska riktiga miljöer. Befinner man sig nära vatten, på en strand till exempel, så hittar man en viss typ av Pokémon. Är man i skogen hittar man andra, säger Kerstin Alex.

Trots att spelet inte har kommit till Sverige har svenskar redan börjat spela. Genom att lura systemet kan appen laddas ner till en svensk telefon. Falkenbergaren Max Strömberg, 20, har startat Facebookgruppen Pokémon Go Falkenberg som har ett 30-tal medlemmar.

- Jag spelar med några nära vänner, men Facebookgruppen är offentlig, så alla får vara med. Det är bara kul om vi blir fler.

Max Strömberg har bara spelat ett par dagar – men han är redan fast.

- Jag spelar mycket spel annars men det här spelet kan vara det roligaste jag har spelat.

En skillnad mot många andra spel är att spelaren tvingas ut i verkligheten.

- Man får mycket motion. Jag är själv en "gamer" och jag hatar att gå för det är tråkigt att bara gå runt, men i går var vi ute i två timmar. Det blir en helt annan grej när man spelar, man tänker inte på att man rör sig. Det är verkligen ett nytt sätt att spela spel på.

ANNONS

Max Strömberg och hans kompisar har redan hittat ett gäng Pokémon i Falkenberg. De har också upptäckt ett par gym i centrum.

- Jag ska in till stan och ta över ett gym nu.

Detta är Pokémon Go

Pokémon Go är ett gps-baserat mobilspel som laddas ner i en smarttelefon. I spelet ser du en konstgjord värld som bygger på riktiga kartor i området där du befinner dig. Spelet går ut på att leta efter Pokémon. Man kan välja att bara samla, eller så kan man använda sina Pokémon i matcher mot andra spelare.

Två dagar efter lanseringen i USA var spelet redan populärare än dejtingappen Tinder. Enligt Wall Street Journal ska spelet lanseras i Europa inom ett par dagar.

I USA har spelet blivit en trafikfara. Folk har till exempel stannat mitt i vägen för att fånga Pokémon. Förra veckan trendade hashtagen #dontpokemongoandrive på Twitter.

Nintendos aktie har stigit med 25 procent sedan lanseringen.

ANNONS